Hobby Psychologie - Vermijdende of ontwijkende persoonlijkheidsstoorni

Vermijdende of ontwijkende persoonlijkheidsstoorni


Ben je bang om werken? Ben je bang dat mensen je niet aardig vinden? Ben je bang om uitgelachen of vernederd te worden? Ben je bang om bekritiseerd of afgewezen te worden? Ben je bang dat je niet goed genoeg bent? Vind je jezelf niet sociaal, onaantrekkelijk en minderwaardig? Vermijd je sociaal risico gelegenheden? Als je veel van deze vragen met ja beantwoord dan heb je waarschijnelijk een ontwijkende persoonlijkheidsstoornis.

Normaal
Je hebt een fout gemaakt op je werk en nu ben je bang om naar je werk te gaan omdat mensen boos op je worden. Mensen die jouw niet aardig vinden doen vaak ook niet aardig en zijn daarom geen prettig gezelschap. Je laat niet het achterste van je tong zien als je mensen nog niet kent. Je berijdt je goed voor een speech of een andere sociale kritische gebeurtenis die je gaat geven omdat je bang bent dat mensen kritiek erop gaan geven. Je hebt een flater begaan maar je weet dat de storm wel weer over waait. Je denkt goed na voordat je iets onderneemt zodat je een weloverwogen beslissing neemt.

Niet normaal
Je wilt geen enkele baan meer hebben omdat je het toch niet kan. Mensen vinden je aardig maar je denkt dat ze het niet vinden. Als mensen gewoon lachen denk jij dat ze je uitlachen of dat ze je vernederen. Je ervaart kritiek als onrealistch vernederend terwijl het opbouwende kritiek is. Je hebt een laag zelfbeeld en je denkt dat je niks waard bent en dat andere mensen het beter kunnen opknappen. Je durft niet meer uit te gaan of naar feestjes van vrienden en vriendinnen en je onderneemt niks meer om je activiteiten verder te ontwikkelen.


Wordt de DSM goed gebruikt?

Voer hier uw username en password in:

Username
Password