Hobby Psychologie - Posttraumatische stress stoornis

Posttraumatische stress stoornis


Heb je een traumatische ervaring waarbij je bijna dood was of enstig gewond? Ervaar je intense angst, hulpeloosheid of afschuw? Heb je opdringerige gedachtens van de gebeurtenis, akelige dromen, herbeleef je de gebeurtenis of wanner je in een situatie komt die lijkt op de traumatische gebeurtenis ervaar je psychisch lijden? Vermijd je gesprekken en emoties van het trauma, mensen die temaken hadden met het trauma, blackout van de gebeurtenissen, niet meer activiteiten ondernemen die eerst wel gedaan werden, ervaar je  onthechting en vervreemding, niet meer hebben van emoties die je wel eerst had of denk je dat je geen toekomst meer hebt? Kan je niet meer slapen, heb je woedeuitbarstingen, kan je je niet concentreren, ben je alert of schrik je wanneer dit ongepast is. Je hebt deze symtonen langer dan een maand? Je kan niet goed functioneren in je werk school en sociaal leven? Als je deze vragen met ja beantwoord dan heb je waarschijnelijk een posttraumatische stressstoornis.

Normaal
Het is normaal als je een traumatische ervaring hebt dat je kort na de periode hier nog over aan het nadenken ben. Het is normaal dat je de gebeurtenis een plekje moet geven. Het is normaal dat gedachtes aan de gebeurtenis emoties oproepen die negatief zijn.

Niet normaal
Dat je niet kan stoppen met het nadenken aan deze gebeurtenis en dat je veranderd bent van voor de gebeurtenis en na de gebeurtenis. Ook kan je activitieten die je voor de gebeurtenis wel kon doen nu niet meer doen. Ook lijd je als je aan de gebeurtenis terugdenkt.


Wordt de DSM goed gebruikt?

Voer hier uw username en password in:

Username
Password