Hobby Psychologie - Film maken - Montage editen

Film maken - Montage editen


Monteren is eigenlijk de film zo knippen en plakken dat je een aangename manier het verhaal vertelt in beelden. Er zijn verschillende stappen die je neemt als je gaat monteren.

  1. Materiaal inladen en daarna spotten

  2. Monteren

  3. Bekijken


Tegenwoordig heb je heel veel verschillende software om te monteren. Ik behandel niet 1 specifiek software omdat je in heel veel verschillende software vaak hetzelfde kan doen. Het basisprincipe van monteren is bij alle video-edit-software hetzelfde.

Materiaal inladen

Je hebt misschien materiaal al op de computer staan of het staat nog op de video camera en moet je het eerst capturen. Capturen betekent eigenlijk het materiaal inladen op de computer. Bij het inladen is het belangrijk dat je gelijke weet waar je je project neerzet. Het is aan te bevelen om alle bestanden bij elkaar te zetten in 1 map zodat je het makkelijk terug kan vinden. Je maakt een zogenaamde project map aan.


Het capturen van een camera kan je vaak de kwaliteit instellen van het capturen. De standaard is PAL (in Amerika ntsc). PAL = 720x576 pixels 25 frames Interlaced. Het doet er niet toe als je niet begrijpt wat alles betekent als je maar PAL instelt.


Spotten

Vaak hebben video-edith software een sourche monitor. In de sourche monitor komt het matriaal wat je nog niet geedit hebt. Dit Matriaal kan je bekijken. Dan kan je een in point maken. Een inpoint is het begin van je shot. Dan maak je een out-point dit is het einde van je shot. Dit zet je op de tijdlijn. En nu heb je 1 shot geedit. Dit doe je net zolang totdat je de film helemaal klaar hebt.


Monteren

Bij het monteren is het de bedoeling dat je alle beelden in de juiste volgorde zet met de juiste lengte en zo een leuk verhaal creëert.


Waar moet je op letten bij het monteren:

  • Wat zijn je aandachtspunten

  • Continuïteit

  • Snelheid


Aandachtspunten

Als je aan het monteren bent ben je eigenlijk bezig een verhaal van beelden te maken. Dus als iemand de beelden ziet, ziet hij ook een verhaal. Je aandachtspunten hangen heel erg af van je verhaal. Een voorbeeld: je ziet iemand ruzie maken op een plek waar een huis gebouwd wordt. Je hebt beelden van de ruzie en je hebt beelden van het huis. Je kunt de beelden op verschillende manieren monteren. Als je aandachtspunt het huis bouwen is (docu over huizen bouwen) dan zal je minder van de ruzie laten zien en meer van hoe ver het huis al afgebouwd is. Maar als je aandachtspunt de relatie van de twee personen (soap) is kan je het huis bijna wel achterwegen laten en alleen de beelden laten zien van de mensen die ruzie maken om de bouw van het huis. Kijk goed wat belangrijk is. Ook als je een familie uitje aan het monteren bent dan is het ook belangrijk om te kijken wat je aandachtspunten zijn.


Continuïteit

Continuïteit betekent eigenlijk dat er geen rare dingen zitten in de film. Op het ene moment is hij bezig zich aan te kleden en het volgende shot is hij weer helemaal uitgekleed. Of iemand is aan het lachen en het volgende shot is hij aan het huilen. Je zult nooit helemaal ontkomen aan continuïteitfouten maar je kunt je film zo maken dat niemand zegt o, dat is raar.


Snelheid

Een bepaalt tempo in de film aanhouden is ook belangrijk. Als je het ene moment een lange en dan drie snelle shots laat zien en dan weer een lange zal het publiek dit als onprettige ervaren. Als je trailers op Internet kijkt (trailers zijn voorvertoning van films) zal je zien dat hij vaak rustig begint en langzaam steeds sneller van beeld wisselt en dan een climax met hele snelle beeldwisselingen en daarna wordt hij weer rustig. Trailers hebben een uitstekende timing en zijn een goed voorbeeld wat je met de juiste timing kan doen. Zorg ervoor dat het tempo klopt met de scène. Bijvoorbeeld tijdens een romantisch etentje zou je vrij rustige beelden gebruiken, terwijl als iemand opeens een pistool trekt onrustige beelden gebruiken omdat de hoofdpersoon zelf onrustig is.


Bekijken

Nu is je film af. Bijna goed, maar het is goed om je film eens rustig te bekijken en kijken of alles echt goed is, en als iedereen die eraan meegewerkt goed of final roept dan is hij af. En nu kun je de film op dvd branden.

Voer hier uw username en password in:

Username
Password