Hobby Psychologie - Competenties managment individueel niveau

Competenties managment individueel niveau


Competenties analyseren op individueel niveau
Je gaat kijken wat kan ik allemaal waar ben ik goed in en waar ben ik minder goed in. Dit is de eerste stap bij het competentie denken. Je brengt in kaart wat je competenties zijn. Je brengt ook in kaart de competenties die je niet hebt maar die wel nodig zijn.

Competenties beoordelen op individueel niveau
Je hebt verschillende manieren om je competenties te beoordelen. De meest makkelijke manier is kijken wat je zelf vind wat je goed of slecht doet bij je competenties. Er is ook een andere manier van het beoordelen van je comptenties en dat is feedback (feedback is een duur woord vragen wat vind je er van) vragen van een ander. Het beste is dat je alle twee de manieren gebruikt.

Het is van als je alleen jezelf beoordeeld is dat je waarschijnlijk in een cirkel terecht komt. Het probleem is dan dat je denkt dat je iets goed of fout doet terwijl dit misschien niet helemaal realistisch is.

Het probleem bij feedback is dat je nooit jezelf moet wegcijferen. Dit houd in dat wanneer je bijvoorbeeld klanten hebt, deze klanten zullen waarschijnlijk proberen het product goedkoop te krijgen en de prijs omlaag te praten. Soms kan feedback niet kloppen omdat de persoon die jouw feedback geeft een bepaald doel heeft en dus niet objectief is. Het is ook slim om feedback te vragen van meerdere personen, het voordeel is dat de ene persoon dit zegt en de andere persoon iets anders. Je kan de feedback die je krijgt dan tegen elkaar afwegen en zo kan je zien dat er tegenstijdigheden in de feedback zit maar misschien ook een overeenkomst. Vooral de overeenkomst is belangrijk als je van meerdere mensen feedback vraagt. Dit is waarschijnlijk realistisch dat mensen denken over jouw.

Toch is het belangrijk om ook je eigen feedback mee te wegen. Dit is belangrijk omdat je misschien een doel hebt wat je wilt halen. Dan kan je kijken of de feedback relevant is voor wat je wil bereiken in je leven. Stel iemand zegt dat je een pietje precies bent. Ja maar mijn doel is bijvoorbeeld accountant of advocaat worden, in deze beroepen is het helemaal niet erg als je een beetje precies bent. Terwijl als je doel bijvoorbeeld is om als barman te werken, dan is het beter als je niet al te precies bent maar dat je probeerd om het gezellig te maken. Zo zie je dat niet elke feedback relevant is en dat hangt af van je doel.

Competenties verbeteren op individueel niveau
Nu weet je wat je goed doet en wat je niet goed doet of gewoon normaal doet. Dan ga je kijken wat je doelen. Dan ga je kijken wat er nodig is om je doel te bereiken. Als je dit hebt gedaan ga je kijken welke competenties verbeterd moeten worden om je doel te bereiken. Nu weet je wat je moet verbeteren en ga je deze competenties verbeteren.

Voer hier uw username en password in:

Username
Password