Hobby Psychologie - Mindfulness Basis meditatie

Mindfulness Basis meditatieWaneer je nog niet zoveel ervaring hebt met mediteren is het goed om te beginnen met de basis meditatie. De basis meditatie heeft als doel om tot rust te komen en bij jezelf te komen. Ook kan de basis meditatie je helpen om gedachten die je hebt los te laten en malen verminderen.

De basis meditatie gaat als volgt. Je gaat gehurkt zitten (als het niet lukt mag je ook een stoel gebruiken). Je probeert je rugt zo recht mogelijk te strekken zodat je hoofd recht boven de rest van je ruggenwervel zit. Wanneer je op een stoel zit is het het beste als je niet gebruik maak van de rugleuning en recht op je stoel gaat zitten. Leg je handen ontspannen op je knieen. Sluit je ogen en je hebt de juiste huiding voor de meditatie te pakken. Deze houding is belangrijk omdat dit een active rustige houding is. Dus je bent in rust maar je zit ook niet onderuitgezakt en in die zin is het actief. Om omgevingsprikkels te verminderen en meer bij jezelf te komen is het goed om in een stille ruimte te zitten en je ogen te sluiten. Wanneer je meer ervaren bent kan je zelfs in de metro met je ogen open mediteren, ookal denk ik dat een rustige ruimte beter is.

Wanneer je de juiste huiding te pakken hebt kan je beginnen met de ademhalingsoefening. Het idee is dat je alle aandacht op je in en uit ademing gefocust hebt. Wat de meeste mensen ervaren is dat ze ergens anders aan gaan denken dan hun ademhaling. Dit is heel normaal en is onderdeel van de oefening. Wanneer je een andere gedachte krijgt is het idee dat je deze gedachte accepteert en dan los laat en weer teruggaat naar je ademhaling. Stel je denkt aan je werk omdat er een vervelende klant was is het goed om dit te accepteren. Ja er was een vervelende klant. Dan ga je terug naar je ademhaling. Nu is er geen vervelende klant en hoef ik alleen maar adem te halen (in het hier in nu zijn). Deze techniek is bedoelt om malen tegen te gaan en in het hier en nu komen. Deze techniek kan je ook gebruiken om vervelende gedachte los te proberen laten.

Voer hier uw username en password in:

Username
Password