Hobby Psychologie - Hoofdstuk 4 Experimenteren

Hoofdstuk 4 Experimenteren


Wat vaak een probleem wordt als je de methode hanteert in hoofdstuk 3 is er verschillende waarheden kunnen zijn. Je weet gewoon niet zeker of wat je nu denkt klopt of dat je alternatieve gedachten klopt. Het kan ook zijn dat beide ideeen waar kunnen zijn en dat er geen juiste gedachten is. Wanneer je dit probleem tegenkomt kan het zijn dat je nog niet over de juiste informatie beschikt om een juiste conclusie te treken. Dan kan een Experiment de oplossing zijn.

Het probleem. Het eerste wat je opschrijft is wat het probleem is. Of de prikkel/gebeurtenis die telkens gebeurt.
De voorspelling.  Schrijf dan op wat je denkt dat er gaat gebeuren
Het experiment Klopt het wat ik denk
Resultaat

Voorbeeld
Het probleem Je hebt het probleem dat iemand jouw leuk vind maar dat je niet zeker weet of hij/zij jouw leuk vind.
De voorspelling Hij/Zij zal met een ander gaan en zal nooit wat met mij beginnen
Het experiment Je gaat deze persoon opbellen en de hele tijd leuke afspraakjes maken
Resultaat Deze persoon vind het leuk op de afspraakjes en wil vaker afspreken. Het resultaat is dat de kans dat deze persoon jouw leuker is gaan vinden door het expirement gegroeid is omdat hij/zij jouw beter kent. Je kan nu zeggen dat voor het experiment je de kans dat hij/zij jouw leuk vindt 20% is en nu 60%

Situatie wijzigd door experiment
In dit voorbeeld is er wel een probleem gegroeid wat men ook in de wetenschap een veel voorkomend probleem is. Het probleem is dat door dit experiment je de situatie gewijzigt hebt. Dit komt omdat je contact bent gaan zoeken met deze persoon en de persoon jouw beter kent. Dus je moet bij experimenten altijd uitkijken dat je de situatie niet verslechterd. In dit geval is het niet erg dat de situatie gewijzigt is omdat dit positief voor beide partijen uitpakt.

Observeren is een veel voorkomende experiment. Gewoon niet handelen en vragen stellen maar gewoon kijken wat er gebeurt en hieruit afleiden of het klopt wat je denkt.

Voorbeeld
Je denkt dat mensen jouw niet aardig vinden. Je kan vragen stellen aan mensen maar je kan ook kijken of mensen contact met jouw zoeken en of dit contact positief is. Waarschijnelijk zouden mensen geen contact met je zoeken als ze jouw niet aardig vinden en waarschijnelijk zou dit contact negatief verlopen als ze jouw niet aardig vinden. In dit experiment heb je de situatie niet gewijzigd omdat je alleen maar observeert.

Wanneer je dit experiment gedaan heb schrijf je op wat de resultaten zijn en wat je dacht wat waar was en of het echt waar was. Zo kan je toetsen of het klopt wat je denkt.

Veelvoorkomende problemen  
- Je doet aan mental filteren waardoor de uitslag van het experiment zo veranderd zoals jij de uitslag al bedacht hebt
- Dat je geen planning gemaakt hebt waardoor het niet duidelijk is wat het experiment nou inhoud
- Kijk vooraf wat je zou moeten doen als de uitslag anders is dan wat jij dacht wat de uitslag zou zijn.

Klik hier om het formulier te downloaden

Voer hier uw username en password in:

Username
Password