Hobby Psychologie - Vervormingen in de media

Vervormingen in de media


Created: 2012-11-4 Last modified: 2012-11-4 Published: 2012-11-4

Vervormingen in de media zijn een steeds groter probleem aan het worden. Mensen zijn niet meer objectief en zijn campagnes aan het voeren. Mensen zijn met elkaar in gevecht en dit lijdt er toe dat er vervormingen optreden. 

Laat ik eerst uitleggen wat een vervorming is en dat er altijd vervormingen zijn. Je bent een individu. Je hebt karaktereigenschappen bepaalde status en verleden. En er zijn vast nog wel meer dingen op te noemen die maken wat je bent zoals werk en hobby's. Maar het is gewoon teveel om op te noemen om een volledig beeld te geven van wat iemand is. Wat jij bent en doet enz, dat is wat jij echt bent. Als je op televisie bent zien ze maar een deel en gedraag je je waarschijnlijk anders dan normaal. Je krijgt een imago. Dit betekent dat het imago dat je krijgt niet hetzelfde hoeft te zijn dat als je echt bent. Je kan dan ook spreken dat er een sprake is van een vervorming van wie je echt bent en wat mensen denken dat je bent.

Een voorbeeld: Je zit in de politiek en je opponent heeft je imago vervormt dat je een slecht leider bent. Maar in het echt ben je een goede leider. Deze vervorming lijdt tot een probleem want mensen denken dat je een slechte leider bent en stemmen dus niet op je. Dit gebeurt heel veel als politici campagnes gaan voeren.  Door vervormingen kunnen er vooroordelen ontstaan die onwenselijk zijn. Zoals over homo's moslims, nerds etc. 

Ik denk dat er een positief effect bereikt kan worden op dit soort vooroordelen als er goed gekeken wordt naar vervormingen in de beeldvorming in de media. En dan gaat het vooral om negatieve vervormingen. Een positieve vervorming is niet zo erg en anders hebben we geen idolen meer. Maar ik zie een gevaar voor negatieve vervormingen in de media. Het probleem hierbij is echter dat een vervorming heel erg lijkt op een mening. Het verschil is vaak niet zo groot. Het grote verschil tussen een mening en een vervorming is dat je een verschil kan aantonen in gedragingen in de werkelijkheid en wat het imago is. Dit verschil is een vervorming en dan kan iemand het eens zijn met de vervorming en dat is dan zijn of haar mening. Maar dan is het zaak dat je wijst dat deze mening gebaseerd is op een vervorming en uitlegt wat de werkelijkheid is. Dit betekent ook dat journalistiek objectief moet blijven hoe moeilijk dat dan ook kan zijn.

Spindoctors zijn heer en meester in vervormingen. Je kan wel zeggen dat dat hun vak is. Ik denk dat veel problemen ook veroorzaakt worden door spindoctors. 

Voer hier uw username en password in:

Username
Password