Hobby Psychologie - Modernisering van het geloof

Modernisering van het geloof


Created: 2012-11-4 Last modified: 2017-10-29 Published: 2012-11-4

Als je kijkt naar de meeste geloven in de wereld zijn ze vaak meer dan een eeuw geleden ontstaan. Er veranderd weinig aan de manier van denken van gelovigen. Terwijl de wetenschap en psychologie zich steeds verder ontwikkelen. Ik zeg dan ook dat het tijd is voor modernisering van het geloof.

Ik leef in nederland en de basis van nederland is het christendom. We hebben veel van onze sociale regels te danken aan het geloof. Kijk maar naar de 10 geboden. Dit zijn op zich goede sociale regels. Maar ik geloof dus niet dat mensen over water kunnen lopen. Op dat punt kan het christendom gemoderniseerd worden. Ik denk dat veel christen ook wel van mening zijn dat er stukken in de bijbel staan die ouderwets zijn. Deze gedateerde stukken van het geloof mogen van mij gemoderniseerd worden.

Als je kijkt naar de moslims en de joden dan kunnen zei hun geloof ook moderniseren bijvoorbeeld door niet meer onverdoofd te slachten. 

"bij de modernisering van het geloof moet zelfkritiek en daardoor ontwikkeling centraal staan."

Ik ben zelf niet gelovig maar als ik in de huid van een gelovige christen zou kruipen zou ik kunnen denken dat de bijbel geschreven is door mensen dus dat met de huidige stand van wetenschap en psychologie het geloof gemoderniseerd kan worden.

Een geloof is deels spiritueel en deels een systeem. Als je een systeem bedenkt dan is het belangrijk dat het zichzelf kan ontwikkelen. Je ziet bij veel geloven dat ze zich niet ontwikkelen. Als je kijkt naar politieke wetenschappelijk of psychologische systemen dan zie je dat hier ontwikkeling plaatsvindt. Deze ontwikkeling vind plaats door zelf kritiek. Bijvoorbeeld een wetenschapper levert kritiek op een andere wetenschapper en deze wetenschapper moet zijn standpunt wijzigen. Zo ontwikkelt de wetenschap zich. Bij geloof is het anders. Je gelooft het of je gelooft het niet. Dit lijdt er toe dat er geen ontwikkeling plaatsvindt. Nu hebben we ideeën die stammen uit de oertijd waarvan ik zeg dat is achterhaalt. Daarom zeg ik dat het geloof gemoderniseerd moet worden. En wat ik hier aan wil toevoegen is dat in de moderniseren ruimte moet komen voor zelfkritiek. Net zoals bij politiek wetenschap en psychologie moet er kritiek kunnen gegeven worden voor elk idee binnen het geloof. Dus bij de modernisering van het geloof moet zelfkritiek en daardoor ontwikkeling centraal staan.

Voer hier uw username en password in:

Username
Password