Hobby Psychologie - Psychiatrisering

Psychiatrisering


Created: 2011-03-29 Last modified: 2011-03-29 Published: 2011-03-29

Psychiatrische patienten hebben vaak een raar imago. Er is wat mis mee en dat wordt vaak overbelicht waardoor er een stigma ontstaat over deze doelgroep. Als je het over psychiatrische patienten hebt dan is er iets mis. Deels klopt dat, maar deels wordt dit overdreven. Vaak is het zo dat ook gezonden mensen last hebben van bepaalde klachten maar kunnen nog wel functioneren. Wanneer mensen kwade bedoelingen hebben kunnen ze deze klachten van deze mensen als psychatrisch label zien. En zo stickers plakken van psychiatrisch ziektes. Omdat iedereen wel in mindere maten psyche problemen heeft, iedereen is wel eens somber, je kan zeggen dat iemand dan zwaar depressief is. Deze manier van redeneren wordt ook wel Psychiatrischeren genoemd. Iemand zieker voordoen dan hij of zij in werkelijkheid is.

Mensen die anders zijn worden vaak uitgesloten van andere groepen. De rede dat psychiatrischeren zo erg is is dat het lijdt tot uitsluiting en discriminatie. Mensen kunnen hele erge moeilijkheden krijgen in hun werk en privé leven doordat mensen je raar of anders vinden.

"Maar in wezen komen ze in een negatieve spiraal terecht".

Nu is de kans groot dat de persoon in een negatieve spiraal komt. Er is door de psychiatrischering een echt probleem ontstaan, namelijk dat hij of zij wordt uitgesloten van de gemeenschap en niet meer mee mag doen en als ziek wordt gezien. Dit probleem is een echt probleem van veel psychiatrische patienten maar ook als je niet ziek bent en je wordt gepsychiatrisceerd kan dit grote problemen opleveren in het leven van de desbetrevende personen. Het kan zelfs gebeuren dat personen zo in de psychiatrie terecht komen en echt psychiatrisch patient worden doordat ze gepsychiatriseerd zijn. Doordat de individuen echt in de psychiatrie terecht komen lijkt het erop als de dingen die gezegd werden kloppen. Maar in wezen komen ze in een negatieve spiraal terecht.

In regims zoals het communisme werden lastige  mensen vaak weggestopt in de psychiatrie. De psychiatrie in die landen zit nog wel iets anders in elkaar dan hier, waar het soms wel eens een doodstraf was als je in de psychiatrie terecht komt. Ook in ons land is het niet heilig, want de medicatie die aan psychiatrische patienten gegeven wordt is berucht om de bijwerkingen.

We kunnen dan wel zeggen dat psychatrischeren de autonomie van de persoon schaad en niet als volwaardig wordt gezien.

Voer hier uw username en password in:

Username
Password