Hobby Psychologie - Het maximale prestatie lijd tot maximale werkdruk

Het maximale prestatie lijd tot maximale werkdruk


Created: 2010-12-18 Last modified: 2010-12-18 Published: 2010-12-18

Managers zijn er in alle soorten en maten. De ene houd zich bezig met it en de ander met detailhandel. Maar wat managers allemaal doen is proberen de winst en de prestatie van de werknemers te maximaliseren. Natuurlijk zitten hier voordelen aan zoals dat het bedrijf meer winst maakt, maar ik denk dat het nu ook goed is om de nadelen hiervan te belichten.

Als je aan de gemiddelde sportinstructuur vragen stelt over hardlopen dan krijg je het volgende antwoord. Je hebt voor je spieren 3 verschillende soorten brandstof: superbrandstof, gewoon brandstof en langzaam brandstof (vet). Wanneer je een reep met suiker erin eet kan dit suiker makkelijk gebruikt worden om bijvoorbeeld hard te rennen. In dit geval is het suiker superbrandstof. Wanneer je deze suiker niet gebruikt wordt het automatisch omgezet in vet (langzaam brandstof). Stel je rende de honder meter op je allerhards. Na honderd meter ben je uitgeput. Je hebt in een keer al je brandstof wat je hebt verbrand en je moet nu herstellen van de 100m hardlopen. Stel je loopt de 1000m hard, je rend dan niet op je allerhardst. Nu gebruik je een beetje superbrandstof en gewoon en daarnaast nog langzaam brandstof. Wanneer je een getrainde hardloper ben kan je je brandstof zo verdelen dat je na de 1000 meter alle brandstof gebruikt hebt. Je kan ook een week lang gaan wandelen. Dan gebruik je je brandstof over de gehele week en verbrand je langzaam. Dit is de theorie die gehanteerd wordt bij het trainen van spieren bij mensen.


"Managers zullen erover nadenken om te begrijpen dat wanneer je de prestatie maximaliseert de kans groot is dat je ook de werkdruk maximaliseert en wat na een langere periode lijdt tot prestatie vermindering omdat mensen uit balans raken"

Het klinkt misschien gek maar ik denk dat de hersenen ook zo werken. Je kan heel snel heel veel werk doen maar daarna moet je herstellen. In beroepen waar veel werk denkwerk gedaan wordt zoals ict en media is het goed om voldoende rust te nemen om te herstellen. Maar probeer dit maar je manager uit te leggen die probeert de winst te maximaliseren en de prestatie van zijn werknemers. Heel veel mensen zitten tegen een burnout aan en presteren daardoor minder. Mensen die in balans zijn presteren beter dan mensen die uit balans zijn. Wat je het beste kan doen is dat je af en toe wel een topprestatie kan leveren maar niet 5 dagen in de week 8 a 9 uur lang en dit 1 jaar lang. De managers moeten begrijpen dat als mensen de tijd geeft om te herstellen dat mensen die veel denkwerk of zwaren arbeid verrichten beter presteren als ze herstelt zijn. Managers zullen erover nadenken om te begrijpen dat wanneer je de prestatie maximaliseert de kans groot is dat je ook de werkdruk maximaliseert en wat na een langere periode lijdt tot prestatie vermindering omdat mensen uit balans raken. De kans is dan ook groot dat mensen depressief worden of een burnout krijgen omdat de prestatie gemaximaliseert is. Daarom is het goed om mensen te laten herstellen zowel geestlijk als lichaamlijk.

Voer hier uw username en password in:

Username
Password