Hobby Psychologie - Wat is het verschil tussen politiek en geloof

Wat is het verschil tussen politiek en geloof


Created: 2012-11-4 Last modified: 2017-10-29 Published: 2012-11-4

Soms als ik iemand aan de deur heb die over het geloof praat vertelt mij dat god liefde is. Zowel Christenen, moslims, joden, bhoedisten en hindoes vertellen mij hetzelfde. Maar daarna hoor ik dat ze geld willen en daarna hoor ik dat ze heilige oorlogen voeren. Dit heeft mij aan het denken gezet en ik heb een aantal conclusies getrokken, namelijk geld en politiek hebben niks met het geloof te maken.

Elke godsdienst gaat uit van de goedheid in de mens en zegt dat hij of zij deze goedheid stimuleerd. Elk geloof is in essentie goed. Het probleem dat elk geloof heeft is dat ze geld nodig hebben. Je hebt een kerk of synagoge of dergelijke nodig om te kunnen geloven. Zoals ik geld zie is geld de aarde. Aarde waar een plant op kan groeien zoals een van de vele verschillende geloven. Zonder deze aarde kan er geen plant groeien dus heb je geld nodig om te kunnen geloven. Het probleem is echter dat je dan te maken krijgt met kapitalisme en politiek. Hoe meer geld je verdient hoe  meer kerken je kan bouwen en hoe meer mensen gaan geloven. Dit lijdt er toe dat er een onderlingen geld/machtstrijd komt tussen de verschillende geloven om zoveel mogelijk geld. Dus in plaats dat ze over het geloof nadenken gaan ze denken als een commercieel bedrijf en gaan geld verdienen met het geloof om te concurreren met andere geloven. Daarom zeg ik geld is iets menselijks en heeft niks met geloof te maken.

Politiek heeft ook iets menselijk, net zoals geld. Een andere manier om geld en mensen over te halen om jouw geloof te kiezen. In de politiek moet je altijd keuzes maken. Een keuze zorgt ervoor dat er een wet of regelgeving komt die in het voordeel of nadeel van mensen lijdt. Dit kan ook voor het geloof zorgen. Het probleem is als mensen politiek gaan bedrijven en geloven dan komen er wetten en regelgeving gebasseert op het voordeel te geven aan mensen die 1 bepaalt geloof aanhangen. Wat er dan gebeurt is dat de andere groep mensen boos worden omdat zij benadeelt/gediscrimineerd worden. Dit lijdt er toe dat er ruzie ontstaat. Zo ontstaan zelfs heilige oorlogen. Ik wil dan ook elke gelovige vragen of een oorlog iets met het geloof te maken heeft. Daarom zeg ik politiek is ook iets menselijks.

In wezen zijn de twee argumenten dat geld en politiek menselijk zijn en niks met het geloof te maken hebben samen te vatten in 1 redenering. Gelovigen worden ook soms geestelijken genoemd. Dit betekent dat deze mensen nadenken over de menselijke geest. Bijna elk geloof houd zich bezig met de menselijke geest. Het probleem is dat we een lichaam nodig hebben en dit lichaam heeft eten drinken en transpoort nodig en om onze geest te voeden moeten we ook kunnen genieten van het leven. Echter het probleem is dat dit lichaam geld kost. Politiek gaat over de verdeling van geld en macht dus politiek houd zich ook bezig met het lichaam (en ook geest). Ik denk dat gelovigen zich puur bezig moeten houden met de geest en niet met het lichaam (behalve dat het lichaam gezond blijft).

"Dit heeft mij aan het denken gezet en ik heb een aantal conclusies getrokken, namelijk geld en politiek hebben niks met het geloof te maken"

Om een systeem te bedenken dat gelovigen zich niet meer bezig houden met geld en politiek is niet heel ingewikkeld. Politieke partijen mogen niet meer bezig houden met 1 geloof. Naast de politiek komt er geloof waar je op mag stemmen. Wanneer je een stem uitbrengt op een geloof wordt er gekeken hoeveel stemmen procentueel elk geloof heeft. Deze stemmen zijn gelijk de verdeling van het geld. De totale hoeveelheid geld wordt weer bepaalt in de politiek. Op deze manier hoeft het geloof zich niet bezig te houden met geld en kunnen deze mensen doen waar ze goed in zijn. Namelijk geloven in het goede van de mens en dit stimuleren. Op deze manier hebben ze niet meer het probleem dat ze geld moeten verdienen via verschillende manieren zoals politiek wat weer lijdt tot politieke instabiliteit. Ik denk als je dit systeem invoert van stemmen op je geloof dat het geloof zich kan concentreren op het geloof en de essentie hiervan.

Jeroen

Voer hier uw username en password in:

Username
Password