Hobby Psychologie - De kunst van emotionele beslissingen maken

De kunst van emotionele beslissingen maken


Created: 2012-11-4 Last modified: 2012-11-4 Published: 2012-11-4

In onze samenleving is het gebruikelijk om te zeggen dat emoties geen goede manier zijn om beslissingen te nemen. Ten dele is dit waar maar voor een deel is het ook onwaar. Het is soms goed om je emoties mee te laten in je beslissingen als je dat teminsten op de juiste manier doet.

Ik ga er vanuit dat je de volgende artikelen ook gelezen heb:

Het kan heel goed mis gaan als je emoties laat meewegen in je beslissing. Bijvoorbeeld je wilt iemand versieren en je slaat iemand op zijn bek. Dat noem ik echt een verkeerde manier om je emoties mee te laten wegen. In dit geval zou ik zeggen dat je je hebt laten meeslepen door je emoties. Volgens de meditatie techniek moet je een balans vinden tussen je mee laten slepen en het wegkroppen van de emoties. 

Als je een belangrijke beslissing neemt in je leven is het natuurlijk goed om heel goed na te denken. Je gaat alle opties af die mogelijk zijn en dan ga je kijken wat de beste optie is. Dit is een rationele manier van beslissingen nemen hebt die je zeker ook moet behouden. Dit is natuurlijk een hele goede manier van beslissen. Het probleem echter onstaat waar er meerdere partijen betrokken zijn met tegenstrijdige belangen. Daar werkt het rationele manier van beslissingen nemen vaak niet altijd. Wat voor de ene partij de beste optie is kan voor de andere partij de slechte optie zijn. Vaak als er tegenstrijdige belangen zijn is dit het geval. In dit soort situatie kan je kijken of je een emotionele afwegen mee kan laten wegen.

Bij emotioneel beslissingen nemen ga je nog steeds eerst het rationele proces langs van alle opties bekijken en wat het beste is. Stel dat je een keuze maakt. Stel je voelt je boos bij een keuze, dan zal de uitwerking van de keuze ook vaak desctrutief zijn. Wanneer je je een keuze maakt kan je proberen te kijken wat je voelt als je de beslissing neemt. Stel je voelt je blij, dan zal de keuze meer blijheid creeeren. Stel je voelt je bang dan zal je keuze vaak meer angst creeeren. Het enige probleem wat nu rijst is dat je je blij of vrolijk voelt om de verkeerde rede. Ik ga er nu vanuit dat je het artiekel 3 niveaus van functioneren driften ego en superego hebt gelezen. Dan is het goed om te kijken wat de beslissing voor jouw betekent (ego). En daarna is het goed om te kijken hoe de beslissingen voelt voor andere mensen (superego). Wanneer de beslissing goed voelt voor je ego en je superego, dan is het waarschijnlijk een goede beslissingen. Door op deze manier je emoties te laten meewegen in de besluitvorming kan je meer harmonie creeeren tussen jezelf en je omgeving. En zo kan je  er ook achterkomen of een beslissing descructief is doordat je je boos of haat voelt als je bedenkt wat de beslissing doet met iemand anders. Meestal als je zoeen negatieve emotie ervaart is het geen goede beslissing. Ook kan het zijn dat je als je kijkt wat de beslissing met jezelf doet dat je bijvoorbeeld pijn ervaart dat het ook geen goede beslissing is. Dus de kunst van emotionele beslissingen maken is om te kijken hoe de besluit voelt voor jezelf en voor iemand anders.

Jeroen

Voer hier uw username en password in:

Username
Password