Hobby Psychologie - Decompensatie door discriminatie - stress - chemic

Decompensatie door discriminatie - stress - chemic


Created: 2012-11-4 Last modified: 2012-11-4 Published: 2012-11-4

Mensen die nooit psychische klachten hebben gehad vragen zich af wat decompensatie is. Het houdt eigenlijk in dat het functioneren van de individu afneemt. De meeste mensen gaan er van uit dat hun brein altijd hetzelfde functioneerd behalven als ze teveel gedronken hebben. Mensen met psychiche klachten weten wel beter. Het functioneren kan op verschillende manieren aangetast worden.

Decompensatie door chemicalien
Wanneer mensen beginnen of stoppen met medicatie die het brein invloeden, of drugs zoals achol dan kan het brein anders gaan werken. Mensen weten zelf dat acohol hun brein beinvloed en dat ze hun emoties minder onder controle hebben en dat hun motoriek achteruit gaat. Dit heeft op de korte termijn invloed dat je je dronken voelt, op de lange termijn treed er ook schade op aan het brein. In het geval van achol treed er decompensatie op die later tijdelijk hersteld wordt. Bij zware medicatie die vaak gegeven worden kan er ook decompensatie optreden. Veel voorkomende dingen waar psychiche patienten last van hebben is, emotionele vervlakking (weining emoties), geen energie. Ook kan er decompensatie op treden wanneer mensen stoppen met medicatie. Drugs heeft hetzelfde effect. Het bewustzijn van mensen wordt tijdelijk gewijzigd zodat er functioneren aangetast word. Er is zelfs drugs dat lijdt dat mensen psychotisch worden en niet meer weten wat ze doen en van een flatgebouw springen.

Decompensatie door discriminatie
Er kan ook decompensatie voordoen door discriminatie. Wanneer mensen je sociaal uitsluiten zal je daardoor ook minder sociaal worden. Wanneer mensen sub agressief zijn zal je minder vrolijk reageren. Je ziet dan ook dat discriminatie er toe lijdt dat je je niet goed gaat voelen. Dit houd in dat er doormiddel van discriminatie je emotioneel belast wordt. Ieder mens heeft een bepaalde grens van belastbaarheid. Het niveau van belastbaarheid bij ieder indiviu is anders. Hoe meer mensen je discrimineren hoe groter je belast wordt. Hoe heftiger de discriminatie hoe meer je belast wordt. De lengte van discriminatie zorgt ervoor ook voor dat er decompensatie op treed. Binnen een relatie kan er decompensatie optreden. Er zijn situaties bekend dat een vrouw geslagen werdt door haar man, maar dat ze de man nog een lieve man vond en het niet zo erg vond. In dit geval heeft de vrouw gedecompenseerd dat ze geslagen wordt en vind ze dat niet meer erg. Ook mensen die langdurig discriminatie of gemarteld zijn zullen zich anders ontwikkelen dan mensen die dit niet meegemaakt hebben. Zelfs als de discriminatie stopt zal de individu moeten herstellen en in veel gevallen zullen ze nooit helemaal herstellen.

Decompensatie door stress
Stress kan leiden tot decompensatie. Dit heeft weer te maken met de belastbaarheid van de indivdiu. Maar het is algemeen bekend dat iedereen een maximum heeft in zijn of haar belastbaarheid. Stress kan zelfs lijden tot de dood en alles er tussenin. In wezen gelden dezelfde redeneringen in het geval van stress en decompensatie al discriminatie en decompensatie, hoe langer de stress, hoe meer mensen druk uitoefenen en hoe heftiger de stress zal er meer decompensatie optreden. Op een gegeven moment vind de individu het normaal dat er zoeen grote druk wordt uitgeoefend terwijl dit niet normaal is. Vaak is het zo dat stress en discriminatie hand in hand gaan.

Functie van decompensatie
Je zou je kunnen afvragen waarom mensen uberhaupt decompenseren.  Decompensatie is een overlevingstaktiek. Bijvoorbeeld in de slavernij werden slaven geslagen. Heel veel slaven hadden gedecompenseert en vonden het niet meer erg dat ze geslagen werden. De rede hierachter zit is dat wanneer je geslagen wordt dit emotioneel belast wordt. Je wordt boos bang en bedroeft. Deze emotionele belasting lijdt er toe dat je achteruit gaat. Wanneer je decompenseerd dat je het niet erg vind dat je geslagen wordt dan neemt de emotionele belasting af. Eerst werd je boos omdatje vond dat het ontrecht was bang omdat je er niks tegen kon doen. Maar wanneer je gedecompenseerd hebt dan vind je het niet erg en neemt de emotionele belasting af. Je ziet dan ook dat decompensatie lijdt tot een verlaging van de emotionele belasting. In weze houd de persoon die zich decompenseerd zichzelf voor de gek om zich beter te voelen. Dit is dan ook de rede dat mensen decompenseren.

Jeroen

Voer hier uw username en password in:

Username
Password