Hobby Psychologie - 3 niveaus van functioneren. Driften, ego, superego

3 niveaus van functioneren. Driften, ego, superego


Created: 2012-11-4 Last modified: 2012-11-4 Published: 2012-11-4

We hebben 3 niveaus van functioneren.
- Driften (waar we ons goed van gaan voelen)
- egoverheerlijking (wat we krijgen van anderen)
- Superego (wat we de andere te bieden hebben)

Driften
Driften zijn eigenlijk dingen die we graag willen doen. Zoals muziek luisteren, tv kijken, computeren, sex, eten, drinken, zonnebaden, sporten, vakantie, sociale contacten onderhouden, roken en nog veel meer. Eigenlijk zijn we een groot deel bezig in ons leven om onze driften te volgen en op zoek te gaan naar. Als we muziek luisteren krijgen we een positieve emotie van de muziek. Dit voelt erg goed en daarom willen we graag muziek luisteren. Je hebt in wezen weinig informatieve programma's op televisie zoals journaal en discovery. De meeste mensen kijken televisie om spanning liefde te ervaren en zo maken mensen heel erg veel mee. Als je sex hebt krijg je ook een lekker gevoel van eten een drinken ga je je ook lekker voelen. Dit is waarom mensen graag hun driften volgen. Het is zo dat je verslaaft kan raken aan je driften en dat dit problemen gaat opleveren in je leven. Vaak is het niet het geval dat dit problemen oplevert.

Egoverheerlijking
Je wilt erkenning waardering van je omgeving, geld om in een mooi huis te wonen status en misschien macht. Een partner kan ook geen kwaad. Status krijg je van andere mensen. Geld krijg je van andere mensen. Een partner geeft zijn of haar liefde aan jouw. Dit heeft heel erg te maken met wat je krijgt van andere mensen. Ook de mensen die ontkennen dat ze aan egoverheerlijking doen doen vaak aan egoverheerlijking. Mensen die in het klooster zitten die zijn nog het minst bezig met egoverheerlijking en zeggen dat ze alle luxe afwenden. Maar ook onder monniken is er een hyrargie en speelt onderling wel degelijk status een rol.

Superego
Superego is eigenlijk wat we anderen te bieden hebben. Ons superego is vaak werken voor je baas. Op de kat passen van je buren. Mensen helpen die een probleem hebben. Muziek maken. Problemen oplossen. Eigenlijk alles wat we voor anderen willen doen en betekenen. Studeren is ook een vorm van superego. En een artikel hierover schrijven is ook aardig een superego.

We willen ons allemaal goed voelen dus daarom zijn we in onze vrije tijd vaak bezig met onze driften. Wanneer je zegt dat iemand geen driften mag hebben zal deze persoon zich waarschijnlijk minder goed in zijn of haar vel gaan zitten. Wij mensen hebben een superego en wat je vaak in het gedrag van mensen terugziet is dat wanneer mensen een groot superego hebben dan maken de mensen hun ego ook groter. Als iemand elke keer op de kat past van de buren dan is het vrij normaal om te zeggen dat je vind dat je ook iets terug mag krijgen als je daar behoefte aan hebt. Het is vrij normaal als je mooie muziek maakt dat je hiervoor status en wanneer je echt goed bent geld krijgt. Wanneer je elke dag van 9 tot 5 aan het werk bent voor je baas dan vind je dat je hier geld voor mag krijgen. Dus telkens zie je dat mensen investeren in hun superego en zo een groter ego mogen krijgen. Het is ook zo hoe groter ons ego hoe makkelijker we onze driften kunnen volgen.

Dus je ziet dat alle 3 de niveaus belangrijk zijn om een gezond leven te lijden. Zonder een superego zou de wereld een zooitje worden. Zonder ego zouden we niet goed voor onszelf zorgen en alles weggeven. Zonder driften zouden we niet lekker in ons vel gaan zitten omdat we weinig positieve emoties ervaren en zo emotioneel in onbalans raken. Wil je goed functioneren dan moeten alle niveaus in balans zijn.

Voer hier uw username en password in:

Username
Password