Hobby Psychologie - gelijkheid of concurrentie = ongelijkheidsmaximum

gelijkheid of concurrentie = ongelijkheidsmaximum


Created: 2010-04-13 Last modified: 2010-04-13 Published: 2010-04-13

Iedereen zegt we zijn allemaal gelijk. Maar eigenlijk is dat niet zo. Sommigen zijn rijk en sommigen zijn arm. Sommigen leven in een rijk land en sommigen in een arm land. Dus eigenlijk zijn we niet gelijk.

Wat ik sociale logica noem is dat iedereen denkt dat we gelijk zijn. Volgens sommigen sociale logica regels hoor je te zeggen dat we gelijk zijn. Zo ontstaat er een sprookje van gelijkheid. Dit leid er toe dat we in sprookjes gaan geloven en niet in de realiteit. De realiteit is dat we niet gelijk zijn.

Nou ga ik nog wat zeggen wat volgens sociale logica totaal fout is. Dat er voor en nadelen zijn aan ongelijkheid. Volgens sociale logica hoor je te zeggen dat ongelijkheid fout is. Maar we leven in een kapitalistisch systeem. Het kapitalistisch systeem wat we hebben is een beloningssysteem. Wanneer je iemand beloond en de ander minder of niet dan ontstaat er ongelijkheid. Wanneer je sociale logica hanteert mag je niet zeggen dat ongelijkheid verkeerd is. De voordelen van het kapitalistisch systeem is dat je meer beloning krijgt als je meer je best doet. En dan krijgt niet iedereen een gelijke beloning. Iemand die studeert krijgt later een hogere beloning dan iemand die niet studeert. Ik zie wel voordelen in dit systeem. Maar ook nadelen

`We moeten ons dan ook afvragen hoeveel ongelijkheid we willen in onze wereld?`

Ik heb al vaker gehad over de ego van mensen en de superego. Wat het communistische systeem heeft gedaan die heeft gezegd dat ego gedrag daar doen we niet aan mee vanaf nu is iedereen gelijk. Wat je dan krijgt is dat het geen voordeel oplevert om je best te doen op school dus iedereen gaat leukere dingen doen dan school, zoals feesten. Mensen krijgen geen prikkel meer dat ze hun best moeten doen want ze zijn allemaal gelijk. Dus mensen doen hun best niet meer zo komen er steeds meer domme mensen doordat iedereen gelijk is. Wat het communistisch systeem denkt is dat als je er vanuit gaat dat mensen iets voor een ander doen vanuit hun superego. Ik denk dat het voordeel van het kapitalisme is dat er ook vanuit gegaan wordt dat je wat krijgt. In het kapitalisme zit het idee van als jij werkt krijg je geld van mij. Als je iets doet wat heel erg goed is krijg je meer geld. Hierin wordt het ego van de mensen gestimuleerd doordat ze geld krijgen als ze iets goed doen. Bij het communisme wordt ervanuit gegaan dat mensen geen ego hebben en dat ze ook wel hun best doen als ze de ego prikkel niet krijgen maar dat er alleen aanspraak wordt gedaan op hun superego en gevraagt wil je deze onbekende man helpen. Je krijgt niks extra's als je dat doet, dus mensen hebben zoiets waarom zou ik jouw helpen. Dus wat je ziet is dat door mensen te belonen er ongelijkheid ontstaat maar ook dat mensen meer hun best gaan doen. Dus het voordeel van ongelijkheid is dat mensen meer hun best gaan doen. Studenten gaan studeren om hoger op de sociale ladder te eindigen. Mensen gaan dingen uitvinden om er geld mee te verdienen. Deze ego prikkel zorgt er voor dat we slimmer worden harder werken en ons best blijven doen. Dit is het kapitalistische systeem.

Maar wat vinden we van de mensen die schatrijk zijn en derde wereld landen. Dit vinden we eigenlijk niet eerlijk. Dit is ook niet eerlijk. Toch zorgt kapitalisme ervoor dat er ongelijkheid is. Dus ongelijkheid heeft voor en nadelen. De voordelen is dat mensen beloning prikkel krijgt om te werken, studeren en promoveren. Het nadeel is dat er arme mensen zijn die niet profiteren van dit systeem terwijl ze wel werken. Aan de ene kant zie dat ongelijkheid lijd tot meer productiviteit en dat mensen zich ontwikkelen aan de andere kant is er teveel ongelijkheid zodat mensen zich niet kunnen ontwikkelen en groeien. Eigenlijk kom je dan bij een grens van hoeveel ongelijkheid willen we eigenlijk. Geen ongelijkheid betekent dat mensen niet hun best gaan doen dus dat willen we ook niet maar we vinden ook dat rijkdom eerlijk verdeeld moet worden dus dat er minder ongelijkheid moet komen. We moeten ons dan ook afvragen hoeveel ongelijkheid we willen in onze wereld?

Wat er moet gebeuren we moeten controle krijgen over de ongelijkheid. Een bedrijf is eigenlijk een piramide van mensen die werken. Aan de top wordt er veel geld verdiend onderaan bijna niks. In de derde wereld landen word er nog minder verdiend. Je hebt heel veel lagen in grote piramides. Je zou dus kunnen zeggen er moet een ongelijkheidsmaximum komen. Per laag in de piramide mag er maximaal zoveel procent ongelijkheid komen in inkomen. Nu hebben we een onbeperkte ongelijkheidsmaximum. Als we een maximum in procenten aan de ongelijkheid stellen aan elke laag in de piramide dan kan je zo er voor zorgen dat ongelijkheid minder wordt. Als de mensen aan de top een bonus krijgen dan krijgen de mensen onder deze mensen ook een bonus want anders wordt er niet voldaan aan de maximale ongelijkheid dat mag ontstaan. Wat er dan gaat gebeuren is dat er extra lagen gemaakt worden in de piramiden. Wat je hier tegen kan doen is dat er geen hele smalle hoge piramides mogen ontstaan maar wel brede piramides. Zo kan je ongelijkheid tegen gaan door een ongelijkheidsmaximum in te stellen. En zo hou je de beloningsprikkel van goed gedrag in stand. Eigenlijk is dit dan ook het kapitalistische systeem met een socialistisch tintje.

Jeroen

Voer hier uw username en password in:

Username
Password