Hobby Psychologie - Psychology en media, imago, id ego en superego

Psychology en media, imago, id ego en superego


Created: 2010-02-28 Last modified: 2010-02-28 Published: 2010-02-28

Hoe geef je iemand een goed imago en hoe geef je iemand een slecht imago. Eigenlijk weten we allemaal wel hoe het werkt. Je gaat gewoon slechte dingen over mensen zeggen en dat is slecht voor iemands imago. Als je je afvraagt wat een imago is houd is het het volgende: Als mensen heel veel positieve eigenschappen toekennen heb je een goed imago, als mensen je heel veel slechte eigenschappen toekennen heb je een slecht imago. Imago houd eigenlijk in van dat een groten groep mensen vinden dat jij iets bent. Dus wat jij bent zit in iemands anders hoofd en daarom gedragen mensen zich op een bepaalde manier naar je. Je kan ook wel zeggen imago zit tussen je oren. De vraag is hoe krijg je een goed imago en hoe een slecht imago?

Nu we een beetje weten wat imago is is het fijn als je met de media praat dat je weet hoe je een goed en hoe je een slecht imago krijgt. Hier zijn speciale media trainingen voor. Vaak is het zo dat de media graag alle smuiige details willen weten. Vaak willen de persoon die gehoord worden door de media zo min mogelijk van deze details geven. En ze willen graag zo veel mogelijk details geven die positief zijn. Eerst wil ik een les Freud geven. Freud is een psychiater die al lang overleden is maar die toch kennis over onze mens zijn heeft gegeven.Freud onderscheid 3 niveaus van denken: id, ego en superego.

Id is onze oerdriften die we allemaal hebben. Boos, woede, angst, blijdschap en genot (sex) zijn een belangrijke onderdeel van onze oerdriften.

Ons ego bestaat er eigenlijk uit dingen krijgen. Zoals liefde geld en macht. We weten allemaal dat deze drijfveren niet zaligmakend zijn maar het zijn wel degelijk drijfveren die veel mensen hebben. Gelukkig hebben we naast ons id en ego ook een superego.

Ons superego is eigenlijk wat we voor de andere betekenen. Het houd in wezen in dat we iets willen doen voor de groep. Een offer brengen aan de groep.

Als je iemand een slecht imago wilt geven dan is het dus slim om iemands ego en id te filmen. Maar als je iemand een goed imago wilt geven dan moet je iemands superego filmen. Beide werkelijkheden zijn waar. Veel bekende nederlanders hebben een hekel aan de roddelpers. Waar praat de roddelpers over, over de ego's en id van de bekende nederlanders. Het is bijvoorbeeld niet normaal als je gaat vragen hoeveel iemand verdiend. Ik denk als je ziet dat balkenende sex heeft dat dat slecht is voor zijn imago. Wat wij weten van de bekende nederlanders is vooral hun superego en niet hun id en ego. Terwijl ze allemaal een id en ego hebben.

Niemand accepteer iemand met een slecht imago.

Als je kijkt naar de antagonisten (mensen die we tegenwerken). Neem Joran van der Sloot. Opeens vind dat de media alles mag weten over het id en ego van Joran van der Sloot. Wat er in zoeen situatie gebeurt is dat hij afgeschilderd wordt als antagonist en dat alleen zijn Id en ego gefilmd wordt. Wat er dan gebeurt is dat hij een slecht imago krijgt. Wat hier mis aan is dat we niet zeker weten wat waar is. Hetzelfde geld voor de zaak van Lucia de B. Ook hier weten we niet zeker wat waar is maar er ontstaat een hype waar de desbetreffende persoon zijn of haar id en ego er uitvergroot wordt.

Deze uitvergroting van het id en ego leid er automatisch toe dat iemand een slecht imago krijgt. Joran van der Sloot moest niet onderduiken omdat hij iets verkeerd had gedaan maar omdat hij een slecht imago heeft/had. Als het niet op televisie was geweest had hij niet hoeven onderduiken.  Waarneer je iemands ego en id uitvergroot zal iemand niet meer kunnen functioneren in de maatschappij. Niemand accepteer iemand met een slecht imago. We weten nu nog steeds niet of hij straf verdient ja of nee, maar hij heeft wel straf gehad. Niet van de rechter maar van de media.

Wat je dus kan doen met media is iemand uit de maatschappij filmen door iemands ego en id te filmen hierdoor kan iemand niet meer functioneren. Iemand waar we alleen het superego van kennen, maar die ook oerdriften heeft worden door mensen op hun handen gedragen. Deze mensen hebben waarschijnlijk een groter ego en id dan de mensen met een slecht imago. Wat er vervolgens gebeurt is dat de gene met een slecht imago geen id en ego meer mag hebben en de individu met een goed imago mag een heel groot id en ego hebben. Dit is het imagodenken wat desastreuze gevolgen kan hebben als het verkeerd hanteert wordt.

De antagonist kan in de 5 hellen terecht komen.

Voer hier uw username en password in:

Username
Password