Hobby Psychologie - Wat is liefde

Wat is liefde


Created: 2018-07-18 Last modified: 2018-07-18 Published: 2018-07-18

Mening mens stelt de vraag "Wat is liefde?". In grote lijnen zijn er vele interpretatie mogelijk en is het daarmee in grote lijnen ook een filosofisch vraagstuk. In dit artikel wil ik mijn filosofische interpretatie geven over wat liefde is.

In grote lijnen zijn er in een relatie twee aspecten die heel erg belangrijk zijn. Het ontstaan van een relatie (korte termijn) en een relatie in stand houden (lange termijn). Ik wil beginnen met de lange termijn relatie.

Lange termijn relatie's

Ik denk dat liefde in een lange termijn relatie is dat je je verbonden voelt met de andere persoon. Je verbonden voelen met een andere persoon is denk ik wat je als leidraad kan nemen om het magische woord liefde te ontrafelen en het daardoor minder magisch wordt. Ik denk dat er in een lange termijn relatie 3 niveaus van liefde (verbonden voelen) zijn.
1) Acceleratie (Hogere liefde)
2) Delen (Mid Liefde)
3) seksueel (Lage Liefde (dierlijk))
Ik wil deze in omgekeerde vorm behandelen. 

Seksueel
Iedereen weet dat relatie kunnen doodbloeden als het wat minder gaat met de sex. Om een goede relatie te kunnen onderhouden met je partner is het goed om te kijken hoe je het seksueel spannend kan houden. Er wordt vaak door homo mannen schertsen gedaan over hetero mannen dat hetero mannen egocentrisch zijn in een relatie. Vaak is het in een heterosexual relatie inderdaad zo dat de man neemt en de vrouw geeft. Het is dan ook goed om te kijken hoe je de seksuele relatie voor beide partijen spannend kan houden. 

Delen
Vaak als je een partner keuze hebt ga je kijken of je gedeelde interesses hebt of interesses die elkaar aanvullen. Dat is helemaal niet zo gek. Een goede relatie bestaat ook uit delen. Het ouderwetse de dag doornemen tijdens het avondeten is dan ook helemaal zo gek nog niet. Om standaard tijdens het avondeten de dag door te nemen heb je altijd een moment dat je de tijd dat je niet bij elkaar was deelt met de andere persoon. Gedeelde interesses is ook een belangrijk aspect wanneer je een relatie hebt. Als je totaal verschillende interesses hebt kan het wel eens gebeuren dat je het gevoel heb dat er geen liefde is. Het lijkt tegenstrijdig maar het is ook goed om te kijken of de ander interesses heeft die aanvullend zijn. Maar dat valt onder het volgend stukje acceleratie.

Acceleratie
Vaak hoor je loofende woorden over mensen wanneer mensen andere mensen ondersteunen in het leven. Het is niet voor niets dat het als mensen loofend over andere mensen praten ze niet zeggen de sex was zo goed maar hij of zij was mijn steun en toeverlaat. Vaak wordt er gezegd zonder hem of haar had ik het niet kunnen doen. Achter elke sterke man staat een sterke vrouw. De rede dat vaak dit aspect benoemt wordt wanneer mensen loofend over een andere persoon praten is ook dat het de hogere vorm van liefde is.

Acceleratie betekent eigenlijk dat je dankzij de andere persoon sneller kan groeien over beter kan kan presteren. De andere persoon is letterlijk een toevoeging in jouw functioneren. Zonder die andere persoon kan je niet functioneren zoals je zou functioneren met die persoon.

Daarom is het ook goed om te kijken of een andere persoon aanvullende interesses heeft die bijdraagt om te accelereren in je leven. Bij alle niveau's in een relatie is het goed om te kijken of de relatie in balans is. Krijg de andere persoon evenveel terug als hij geeft. Het kan best zo zijn dat er in een relatie de ene meer geeft op het ene niveau en de ander meer geeft op een ander niveau in een relatie. Dit kan ook problemen opleveren. Maar een goede relatie betekent dat dingen wel in balans zijn. 

Vampier relatie's
In dit geval wil ik het woord vampier gebruiken voor een relatie waar de ene persoon de andere persoon leeg zuigt. Het is dan ook van essentieel belang dat deze relatie zo snel mogelijk beëindigd wordt en dat je iemand anders zoekt waar je wel krijgt wat je geeft. Dit geld ook voor zakelijke relatie die alleen voor 1 partij goed zijn of dat de verhouding tussen geven en nemen totaal zoek zijn.

Afhankelijkheid relatie's
Een afhankelijkheid relatie lijkt heel erg op een vampier relatie. Hoe zoiets opgelost wordt in de zorg is dat mensen die zorg verlenen betaald krijgen en daardoor er geen vampier relatie ontstaat want deze personen verdienen hiermee geld. Het kan zijn dat een persoon in een afhankelijke positie zit. Een andere vorm van een afhankelijkheid relatie is een ouder kind relatie. Het is ook algemeen bekend dat wanneer het kind de afhankelijkheid wil beëindigen wat gebeurt wanneer een persoon in de puberteit zit tot heftige emoties kan leiden bij beide partijen.

Onder volwassenen vinden dit soort relaties ook plaatst. Soms is het zelf zo dat er mensen zijn die afhankelijk willen zijn omtrent hun seksualiteit. Dit wordt ook wel sadomasochisme genoemd, een sadomasochistische man die niet succesvol is wenselijk voor een goede relatie met succesvolle vrouwen.

Er bestaat ook dat iemand afhankelijk is van een vampier relatie. Dat als de vampier relatie beëindigd zou worden deze persoon er enorm op achteruit zou gaan. In zo situaties zal de vampier er waarschijnlijk alles aan doen om te kunnen blijven zuigen omdat hij of zij letterlijk niet zonder die andere persoon kan die hij of zij leegzuigt in de relatie.

Een andere vorm is dat een persoon in een afhankelijkheid positie zit omdat hij of zij een achterstand heeft in de samenleving. Het kan ook zijn dat iemand afhankelijk is van zijn of haar bescherming in een relatie en dat er een afhankelijkheid is ontstaan voor de bescherming van het vege lichaam of bescherming van de positie in de samenleving. In zoeen relatie is er een grote kans dat de andere partij die afhankelijkheid gaat gebruiken of zelfs uitbuiten. Deze afhankelijkheid kan leiden to een situatie zoals genoemd in de bovengenoemde alinea.  

Man vrouw relatie dilemma 
Met name in de seksualiteit is er in een man vrouw relatie een dilemma. Dit heeft te maken met dat de vrouw hoort te geven en de man hoort te nemen (of dat de man de vrouw neemt). Omdat dat zo is gaan mannen vaak zitten op het acceleratie gedeelte. Vaak doen mannen dat door te zeggen ik verdien het geld. Dit dilemma zie je terug in een groot deel van onze samenleving. En dit raakt ook direct tot de kern van het probleem als het gaat om succesvolle vrouwen. Het probleem dat succesvolle vrouwen in een relatie met mannen hebben is dat succesvolle vrouwen in de relatie de acceleratie claimen. Toch wordt de succesvolle vrouw tegelijkertijd geacht seksueel ook te geven en zich te laten nemen. Je begrijpt wel dat zoiets daardoor neigt naar een vampier relatie waar er flink geprofiteerd wordt door 1 partij in de relatie en de andere partij weinig of niet profiteert. Vaak zal zoeen relatie dan ook stuk lopen.

Korte termijn relatie

De kortste vorm van een korte termijn relatie is een one night stand. Vaak zijn dit dan ook seksuele relaties. In een korte termijn relatie zijn vaak 2 mogelijk heden
1) Sex
2) Verliefd zijn

Sex
Ze zeggen wel eens dat hoeren zo oud zijn als de weg naar rome. Ze zeggen ook wel eens dat sex niet hetzelfde is als liefde. Toch denk ik dat deze vorm van een korte termijn relatie altijd zal blijven bestaan. Omdat veel mensen (met name mannen) dit graag willen en er andere zijn die op deze vraag zullen inspringen

Verliefd zijn
Eigenlijk is verliefd zijn een vorm van psychose die ook wel de roze bril wordt genoemd. Alles aan die persoon lijkt leuk en is 10x mooier dan als je een realistisch beeld zou hebben van die persoon. In het begin van de relatie is vaak sex een belangrijke factor en de status van de desbetreffende partner. Uiteindelijk zal de verliefdheid overgaan. Het is dan ook volkomen logisch dat na verliefd te zijn vaak de relatie klapt omdat de roze bril afgaat en je opeens een realistischer beeld ziet van de persoon. Het gebeurt dan ook regelmatig dat na zo een periode mensen inzien dat de relatie nooit kan werken en dat het dan uit gaat. 

Voer hier uw username en password in:

Username
Password