Hobby Psychologie - De wereld van hackers

De wereld van hackers


Created: 2017-08-11 Last modified: 2017-08-11 Published: 2017-08-11

De geschiedenis van het hacken gaat terug tot het ontstaan van computers en met name internet. Van een positief imago zijn hackers naar een negatief imago gegaan. De waarheid is iets genuanceerder.

Gedrag hacker

Wat een hacker altijd doet is het niet zo nauw nemen met andermans privacy. Want dat is wat een hacker namelijk doet. Kennis is macht en dat weet een hacker en daarom hackt hij. Hackers zeggen ook zelf dat informatie vrij wil zijn. Het enige wat wij doen is het een handje helpen.

De contradictie is dat de hacker zelf niks aan jouw vertelt wat hij aan het doen is. Hij vraagt geen toestemming voor de gegevens hij pakt ze gewoon. Dus een hacker wil jouw informatie maar zelf wil hij zo onzichtbaar mogelijk zijn. Het neigt naar censuur. Dus kennelijk geldt dat informatie vrij wil zijn niet voor de hacker zelf.

Vaak is het zo dat de hacker zelf niet transparent is en vaak liegen hackers zelf en zo ontstaat er een geheime agenda.


Morele hackers vs financiële hackers

In de begin jaren van het hacken was er een soort van idee dat de hackers society de wereld gingen verbeteren. Er zijn hackers die dat doen en proberen te doen doormiddel van hacken informatie vrijgeven die positief is voor het publieke debat. Julian Assange is de bekenste morele hacker die er is. En waarschijnlijk omdat hij bekent is is zijn vrijheid behoorlijk ingeperkt. Deze morele hacker is achteruit op gegaan in zijn levenskwaliteit terwijl hij wist dat er een groot risico was dat dit zou gebeuren. Hij heeft het toch doorgezet omdat hij uit morele overwegingen vond dat de informatie openbaar gemaakt moest worden.

Financiële hackers zijn eigenlijk criminelen. Ze hacken voor geld of ze hacken dingen om het te verkopen en er geld mee te verdienen. Deze groep hackers die hackt voor geld heeft dus de hackers een slechte naam gegeven. Deze mensen proberen hun daden te legitimeren:

Deze redenen zijn zeer discutabel en vernietigen het kapitalistische systeem.

Hoe verhouden hackers zich ten opzicht van andere ICTers

Er zijn bedrijven die het zeer nauw nemen met privacy. Dit zijn de zogenaamde gereserveerde bedrijven. Er zijn bedrijven die de grenzen opzoeken wat mag en niet mag met privacy gevoelige gegevens. Deze bedrijven komen ook vaak in opspraak. Gek genoeg werken onder andere hackers eraan mee om deze bedrijven in opspraak te brengen. Hackers hebben schijt aan regels. Kan jij het email adres vinden of een contactpersoon bij een hacker. Niemand weet wie of wat de hackers aan het doen zijn. Bij bedrijven die handelen in big data kan je tenminste een persoon aanwijzen en je kan via democratie en de rechtstaat wantoestanden aanpakken. Het punt wat ik wil maken is dat er mensen zijn die zich suf downloaden van allerlei gehackte software muziek en films maar niet op Facebook of google? Dat is in wezen de omgekeerde wereld. Bedrijven die handelen in big data zijn zichtbaar en kan je ze via de democratie en de rechtsstaat tot verandering brengen van wat wel en niet mag met big data. Een hacker doet gewoon. Je kan pas iets doen als je weet wie het is en dat kan soms verdomt moeilijk zijn. In mijn optiek zitten de hackers het verst van de morele grens van wat er met data moet gebeuren. De morele hacker is hierin een uitzondering. Financiële hackers zijn het tuig van de ICT.

Voer hier uw username en password in:

Username
Password