Hobby Psychologie - Verslaafd aan diagnoses stellen

Verslaafd aan diagnoses stellen


Created: 2017-06-10 Last modified: 2017-06-12 Published: 2017-06-10

Je kan geen alcohol of aan sex doen, laat staan een spelletje spelen of je bent verslaafd. Onterecht of niet onze leven is overgediagnoseerd. Er is een vrij onbekende verslaving en dat is de verslaving om alles te diagnoseren. Vooral een bepaalde beroepsgroep is hier debet aan. Voornamelijk doktors zijn in grote getallen aanwezig in het stellen van diagnoses. Of het nou terecht of onterecht is dit afwijkend gedrag vind je veelvuldig terug bij deze beroepsgroep.

Met name verslaving is interessant. Wanneer ben je verslaafd? Wanneer er spraken is van disfunctioneren. Ja als ik een avond uit ga en ik heb gedronken dan kan ik beter geen auto pakken dus is er spraken van disfunctioneren. Dus als er herhaaldelijk spraken is van disfunctioneren is er spraken van verslaving. Jahu, wat als je elke week uit gaat? Ja misschien moeten we ons leven afbakenen. Sorry ik begrijp het niet meer, hoeveel is dat dan en wie en waarom wordt dat bepaald en is een norm omtrent dit niet heel erg discutabel. Maar het meest interessante is verslaaft aan sex en games. Bij sex is er namelijk spraken van disfunctioneren als je hem niet meer omhoog krijgt. Het disfunctioneren argument is op deze verslaving het tegengestelde. Hoe vaker je hem omhoog krijgt meer hij functioneert dus is er dan spraken van disfunctioneren? Games is net zoiets, uit onderzoek is gebleken dat games in hoge mate creatief denken stimuleerd. Een onderzoek wat is uitgevoerd is dat iemand een vr bril opkreeg en in een wereld kwam waar de zwaarte kracht tegenovergesteld was. Situaties oplossen waar creatief denken en oplossend vermogen gevraagd was met de mensen die in de vr wereld waren veel beter. Muzikanten die games en muziek maken leren sneller. Ik wil dan ook een scheiding maken in verslaving. Stoffelijke verslaving en cognitieve verslaving. Stoffen zoals alcohol en andere drugs is overduidelijk de destructieve werking aanwezig van deze stoffen. Lichamelijke afhankelijkheid is natuurlijk zeker spraken van. Bij stoffen is het overduidelijk een probleem dat op de lange termijn er spraken is van gezondheidsrisico op somatisch (lichamelijk) vlak. 

Gamen en sex zie ik niet een direct verband tussen deze gezondheidsrisico's. Hier speelt een ander probleem. Bij gamen en sex is er pas spraken van problematisch gedrag als de persoon hierdoor niet meer zijn dagelijks leven kan uitvoeren. 

Alles wat leuk is is per definitie verslavend. Dat is hoe ons brein werkt. Ons brein is altijd op zoek naar manieren om ons prettig te voelen, en daarom voelen we ons soms onprettig omdat je je alleen prettiger kan voelen als je je daarvoor minder prettig voelt. Je goed en slecht voelen is relatief en het komt er in wezen op neer dat mensen zich prettig voelen als ze zich daarvoor minder prettig voelden. En daarom zullen mensen zich onprettig voelen anders kan de situatie niet ontstaan dat je je prettiger voelt. Een bekend fenomeen is dat mensen voelen dat ze in een sleur zitten. Misschien moet je dan dingen gaan doen zoals sex en gamen of socializen. Dat vraag ik me ook af of dat een verslaving is (sorry vrouwelijk publiek maar bij de vrouwelijke kant van de samenleving is het vrij normaal). Hoeveel tijd spenderen mensen niet om op de hoogte te blijven van alle roddels en gaan even een rookpauze of een kopje koffie drinken om op de hoogte te blijven. Met veel minder roddels kunnen we ook toe en het schaad wel degelijk de productiviteit van het bedrijf.  Het mooie aan autisme is dat ze urenlang gefocust hun werk kunnen doen en dat is natuurlijk prachtig zulke harde werkers. Oja, maar autisme is een afwijking en je dag in dag uit bezig houden met de roddels op de werkvloer en daarbuiten niet. Oja natuurlijk, de mensen die verslaving behandelen richten gespreksgroepjes op en proberen alles tot in detail te bespreken en dragen zo bij aan de roddel verslaving. Ja hoe kunnen de mensen die tot in detail weten wat verslaving is nou weten waar de grens is tussen verslaving en normaal gedrag zit. Ja door er uren met de andere over te praten. En ja, het komt er op neer dat praten en praten en nog eens praten hoe die wereld nu in elkaar is. En als die mensen dan ongeveer uitgepraat zijn gaan ze vervolgens diagnoses stellen. Als er ergens een beroepsgroep verslaafd is dan is dat wel de psychiatrie. Ze zijn verslaafd aan praten. Ja maar dat is dan een beroepsdeformatie, en hebben hoeren dan een beroepsdeformatie omtrent sex. Hebben game designers met hun voorliefde voor games ook een beroepsdeformatie of is het een verslaving.

Praten is gezellig, sex is lekker en games en films zijn spannend en muziek is cool. Laten we alstublieft niet overal een probleem van maken aub. Anders vind ik ook dat er een diagnose moet komen voor mensen die verslaafd zijn aan diagnoses stellen.

Voer hier uw username en password in:

Username
Password