Hobby Psychologie - Opensource is een droom

Opensource is een droom


Created: 2017-05-8 Last modified: 2017-05-8 Published: 2017-05-8

Het kapitalistische systeem kent grote ongelijkheid. En mensen dromen al zo lang als het kapitalistische systeem bestaat om dit probleem op te lossen. Dus zo was er ooit iemand met een droom die keek naar het succes van Bill Gates van Microsoft. Zijn welvaart is ongekend. Maar was de armoede opgelost? Zo is de droom van opensource ontstaan.

Opensource betekent dat er community is die samen als doel heeft technologie te ontwikkelen. De basiswaarden zijn dat iedereen er gratis gebruik van mag maken en dat je een deelsamenleving creëert. Zo ontstaat de droom dat het niet allemaal om geld gaat maar om de technische ontwikkeling waar iedereen van kan profiteren omdat het gratis is. En omdat de bedrijven op winstbejag uitzijn en de Opensource community als verheffend doel om samen een mooie technologische toekomst tegemoet te gaan, is dus de Opensource community goed en de commerciële bedrijven slecht.

Ik wil een aantal kanttekeningen maken. Ten eerste is er spraken van een leugen. De leugen is dat de Opensource community geld niet belangrijk vind. Het klopt dat ze technologie geven, maar jij geeft hun informatie over jezelf inclusief paswoorden en zelfs bestanden op je computer. Niks is gratis. Het kapitalisme heeft de armoede niet opgelost, maar de opensource community ook niet. 

Het komt er op neer dat de opensource community je een droom voorspiegelt. Achter die droom schuilt ook een wereld van keiharde euros net zoals bij de kapitalistische bedrijven. Het probleem is alleen bij een kapitalistische ondernemingen weet je van te voren wat je kwijt bent en hangt het in grote lijnen af van de deal, hierdoor is wat je kwijt bent en wat je er voor terugkrijgt transparant. Bij een opensource bedrijf weet je dat niet. Je krijgt gratis technologie en achteraf krijg je te horen wat je kwijt bent. Dit is in wezen totaal niet transparant. Het lost de armoede niet op, het lost het probleem niet op dat het om geld gaat maar het maakt alles wel een stuk ondoorzichtelijker.

Voer hier uw username en password in:

Username
Password