Hobby Psychologie - Psychologies territoriumdrift bij mensen

Psychologies territoriumdrift bij mensen


Created: 2017-04-23 Last modified: 2017-04-23 Published: 2017-04-23

We weten het allemaal, onze hond of kat bakent zijn of haar territorium af. Dat is nou het aard van het beestje. Wij mensen zijn natuurlijk ver verheven boven dit dierlijk gedrag, of toch niet? Het is niet moeilijk te beargumenteren dat in wezen de fysieke territorium van de mens zijn of haar eigen huis is. Maar er is nog een ander vele male belangrijker territorium bij mensen en dat is ons psychologies territorium.

Ik ga dat aan de hand van homoseksualiteit uitleggen. De huidige situatie is dat je op sommige plekken je homo mag zijn en op sommige plekken niet. Waar het op neer komt is het volgende. Bij bijna alle gewervelde dieren komt homo seksualiteit voor en bij alle zoogdieren. Daar zijn wij mensen niet veel anders in. Het is niet zo dat een homo in Nederland niet op bepaalde plekken mag komen in de openbare ruimte. Dit betekent dat dit geen fysiek territorium is. Waar het punt zit is dat een homo een bepaalde handeling verricht. Wat ik er aan toe wil voegen zijn emoties, fantasieën en gedachten. In grote delen van de wereld worden mensen met deze ideeën vaak gestraft als andere mensen erachter komen. Ik wil dit als volgt definiëren en dat is dat het een psychologisch territorium is van wat wel en niet mag. En deze definitie van wat wel en niet mag is overal in de wereld anders. Dit zie je duidelijk terug omtrent de discussie over homoseksualiteit.

Dit psychologisch territorium bevind zich niet alleen omtrent homoseksualiteit. Als je kijkt naar de hoofddoekjes discussie zie je in wezen dat het een discussie is over gedrag en normen en waarden. Er is in wezen spraken van een conflict in ons psychologisch territorium welke waarden we moeten hebben en gedragingen en emoties die hieruit voortvloeien. Een ander voorbeeld is omtrent dieren welzijn. Er zijn mensen die vinden dat de bio industrie verboden moet worden en er zijn mensen die vinden dat het moet kunnen. Het gaat in wezen over het psychologisch territorium die we in dit land willen hebben.

Dit soort dingen slaan direct op politiek, geloof en levensovertuiging. Wat interessant is is welk gedrag mensen vertonen omtrent dit psychologisch territorium. Wat vaak voorkomt is een lekkere geurend psychologische drol neerleggen om jouw psychologisch territorium kracht bij te zetten. En net zoals honden even lekker de andere hond intimideren door te gaan blaffen. En ja soms worden er ook tikken uitgedeeld en de ander gebeten. In wezen komt het er op neer dat hoe honden hun fysieke territorium verdedigen zo verdedigd de mens zijn of haar psychologisch territorium. Als je me niet gelooft kijk naar het journaal, het gaat in wezen over niks anders over wie en hoe iemand zijn of haar psychologisch territorium uitbreid en verdedigd. Dit heeft ook direct invloed op het fysieke territorium en wie het fysieke territorium controleert controleert ook het psychologisch territorium. Vaak is de onderliggende conflict meer van psychologische aard dan van het fysieke aard.

Voer hier uw username en password in:

Username
Password