Hobby Psychologie - Het geloof en de visie om meerdere bronnen te gebruiken

Het geloof en de visie om meerdere bronnen te gebruiken


Created: 2017-04-22 Last modified: 2017-10-29 Published: 2017-04-22

In de wetenschap is het normaal dat je meerdere bronnen gebruikt en meerdere bronnen te analyseren en daar conclusie uit te trekken. Het is zelfs gebruikelijk in de wetenschap om een bron door iemand anders of onderzoek over te doen om te valideren of het klopt. Ook onze democratie is in hoge mate gebaseerd op de norm dat iedereen het recht van spreken heeft. Dat heeft ook in hoge mate te maken met de ideologie van dat niet 1 persoon is die alles weet, maar dat in hoge mate meerdere bronnen wenselijk is en dat we daarom democratie moeten hebben.

Echter als je kijkt naar de overgrote meerderheid van de gelovige zien we ongeveer het tegenovergestelde. Het is het boek, dat kan de bijbel of de koran zijn en dat is de waarheid. De meeste gelovige baseren zich op 1 bron. Uit het oogpunt van realistische concept van de wereld is de kans dat een geloof de waarheid heeft niet erg wenselijk omdat je hierdoor niet dichterbij de realiteit komt en onmogelijk maakt dat er sociale veranderingen ontstaan in de wereld. Voor verandering heb je andere bronnen nodig die waarschijnlijk niet aanwezig waren in de tijd dat de gelovige bronnen ontstonden.

Vanuit deze lijn zou je moeten zeggen dat de eucomenisch waarden de juiste waarden zijn omdat dit betekend dat je alle geloven aanhangt inclusief het niet geloven omdat je zo alle bronnen accepteert en onderzoekt en het goede behouden.

Ikzelf denk dat de ongelovige niet de meeste problemen veroorzaken in de wereld. Ik denk dat er in geloven vaak een instelling heerst om je te houden aan 1 bron. Hierdoor ontstaat de discussie welke bron gaan we gebruiken. De ene zegt dit, de andere gelovige zegt dat, het een andere bron moet zijn. Hierdoor is de kans op conflict situatie erg groot. Conflict situatie kunnen ook leiden tot oorlog. Ik heb het idee dat het mechanisme om je aan 1 bron te houden vaak de vonk is voor geweld.

Voer hier uw username en password in:

Username
Password