Hobby Psychologie - Het Vrijheids dilemma

Het Vrijheids dilemma


Created: 2015-10-16 Last modified: 2015-10-16 Published: 2015-10-16

Het vrijheidsdilemma gaat als volgt. Jij wil vrij zijn. Maar je wilt de ander controleren zodat jij je vrijheid kan waarborgen.

Dit is het grote dilemma. De ander controleren lijd er toe dat de ander minder vrij is. Deze ander zal waarschijnlijk hetzelfde zeggen als jij. Ik wil vrij zijn, en ik wil jouw controleren zodat ik vrij kan blijven.

In het geval van het terrorisme is het overduidelijk. De sharia is overduidelijk dat anders denken niet meer hun andere ideeën mogen hebben behalve die van de sharia. Deze mensen noemen zichzelf vrijheidsstrijden en onderwerpen andere mensen naar hun idee van vrijheid. Hiermee perken ze dus vrijheden van andere mensen in naar eigen inzicht.

In het westen is het genuanceerder maar ook hier proberen we onze vrijheid te waarborgen door andere mensen hun vrijheden in te perken maar dan vaak naar buitenlanders. Als beiden partijen dat doen kan dat leiden tot een oorlog.

Om het vrijheidsdilemma op te lossen moet je accepteren dat je niet alle controle moet hebben om je vrijheden te kunnen waarborgen. Dit is moeilijker dan je denkt omdat controle verliezen heel erg eng is, en er is risico dat de ander jouw gaat controleren. Om te voorkomen dat de ander jouw gaat controleren ga je vervolgens weer die ander controleren. Een eindeloze neerwaartse spiraal waar je moeilijk uit kan komen. Toch blijft het zo dat de enige manier om deze spiraal van waanzin te doorbreken is accepteren dat je niet alle controle hoeft te hebben. Vaak werkt liefde positief om zoeen spiraal te doorbreken maar is helaas niet almachtig om bij iedereen dit denken weg te nemen. Angst is juist funest voor de politiek en zal altijd leiden tot meer controle.

Ik denk ook dat emotie hier een grote rol bij speelt. Als we niet bang zijn waarom zouden we dan de ander willen controleren. We doen dat in hoge mate omdat we bang zijn voor de ander en daardoor ook willen controleren en vrijheden inperken. Je angst overwinnen is dan de oplossing. De verhalen van de anderen horen is de oplossing. Bij angststoornissen is het gebruikelijk om als mensen bang voor spinnen zijn ze in aanraking te brengen met spinnen zodat ze kunnen leren omgaan met spinnen en zo je angst overwinnen. Dit geld ook in de neerwaartse spiraal van de vrijheidsdilemma. Je bent bang om de controle te verliezen, dus minder controle uitoefenen en kijken hoe dingen uitpakken is dan de oplossing als je de ander teveel controleert en zo vrijheden inperkt.

Het zal altijd een moeilijk dilemma blijven. Iedereen wil ongelimiteerde vrijheden, maar dat kan niet omdat het vaak betekent dat een ander minder vrijheden heeft als jij er vrijheden bij krijgt. Dit is vooral duidelijk bij identiteitsfraude.

Voer hier uw username en password in:

Username
Password