Hobby Psychologie - Fort Europa = democratie en kapitalisme en ongelijkheid

Fort Europa = democratie en kapitalisme en ongelijkheid


Created: 2015-09-19 Last modified: 2015-09-19 Published: 2015-09-19

Vraag de gemiddelde Nederlander waarom er ongelijkheid is in de wereld. En die zegt: dat komt door het kapitalisme. Ik wil daar in dit stuk vraagtekens bij zetten of het echt wel door het kapitalisme komt of door fort Europa wat democratisch tot stand is gekomen.

Laten we het eerst hebben over het pure kapitalisme zo als ik denk dat pure kapitalisme is. In Bangladesh worden onze kleding gemaakt in slechte arbeidsomstandigheden en tegen lage lonen. Hier is al meerdere malen de zwarte piet gegeven aan het kapitalisme. Wat ik niet snap is dat een Bangladeshse onderneming een winkel openend in Nederland. En zo een groot deel van het geld gaat verdienen. Wat nu de situatie is dat Westerse bedrijven een groot deel in hun zak steken terwijl in Bangladesh de fabrieken staan. Als Bangladesh slim is schakelen ze deze partner uit en gaan zelf winkels openen in Nederland. Voor een bedrijf is het minder moeilijk om een winkel te openen dan een fabriek te bouwen waar dingen geproduceerd wordt. En als je a kwaliteit spijkbroek kan kopen tegen een lage prijs is de gemiddelde Nederlander niet zo dat als de winkel iets minder mooi is dat er scheven ogen zijn. Een a kwaliteit spijkerbroek voor 10 euro laat je niet liggen. Dit is denk ik wat pure kapitalisme inhoud.

De rede dat dat niet gebeurt is Fort Europa. Het lukt een Bangladeshse onderneming gewoon simpel weg niet om voet aan de grond te krijgen. De regels zijn zo moeilijk gemaakt door de democratie dat het ze gewoon niet lukt.

Waar het verhaal op slaat dat Kapitalisme dat doet is wat er gebeurt is tijdens de Industriële revolutie. Mensen in Europa werkten onder slechte arbeidsomstandigheden en lage lonen. Toen zijn er vakbonden in het leven geroepen om de rechten van deze mensen onder de aandacht te brengen. Er was een mankement in het kapitalistische systeem dat er ongelijkheid ontstond. Tot op heden is dat verhaal nog steeds actueel. Maar de positie van de derde wereld loopt niet alleen tegen dit probleem aan maar ook tegen Fort Europa. Ik denk dat Fort Europa onderbelicht is geraakt en de consequentie voor landen buiten Europa. Chinese wijsheden zeggen dat je het probleem bij de wortel moet aanpakken. Concreet vertaal ik dit dat: We kunnen nog zoveel hulporganisatie oprichten en hulp sturen de wortel van het probleem is Fort Europa.

De rede wordt overduidelijk zichtbaar als je kijkt wat er gebeurt als we geen fort Europa meer zouden hebben. Toen Polen bij de EU kwam heeft Nederland de regels versoepeld voor Polen om Internationale Europese vrachtvervoer te gaan rijden. Dit heeft er concreet toe geleid dat banen uit Nederland naar Polen zijn verhuist en dat nu Nederlandse vrachtwagen chauffeurs thuis zitten. Niemand die dit zou willen gebeuren met heel Europa. Dit is waarschijnlijk de hoofdrede voor Fort Europa.

Echter ik denk dat we in een wereld zitten van transitie. Wij als westerlingen moeten denk ik beseffen dat op een gegeven moment we gedwongen gaan worden om te delen. Kapitalisme gaat uiteindelijk winnen. Kapitalisme heeft de neiging om het geld te laten stromen naar de goedkoopste arbeidskrachten (zoals de Poolse vrachtwagenchauffeur). Hoe je het went of keert dit gaat gebeuren om dat dat het kapitalistische kracht is die we niet kunnen stoppen. We hebben echter wel een keuze. De keuze is niet of dit gaat gebeuren. De keuze is doen we dit op een manier met beleid om hieraan mee te werken en de goodwill van andere landen te krijgen. Of gaan we ertegen vechten wat waarschijnlijk niet lijd tot betere internationale verhoudingen. De romeinen dachten ook dat hun rijk nooit ten einde zou komen. Ooit waren de Arabieren ontwikkelder dan wij. Wie zegt dat onze westerse wereld oneindig zal blijven voorbestaan?


Voer hier uw username en password in:

Username
Password