Hobby Psychologie - Waarom de digitale economie niet werkt

Waarom de digitale economie niet werkt


Created: 2015-06-6 Last modified: 2015-06-26 Published: 2015-06-6

Tegenwoordig wordt alles digitaal. Muziek wordt digitaal gemaakt kunst wordt digitaal gemaakt enz. Je kan het zo gek niet bedenken of je kan het digitaal maken. Het voordeel van digitaal werken is dat je er heel makkelijk een kopie van het bronbestand kan maken . Er zijn nog nooit zoveel foto's geweest die je allemaal kan delen en hopla er is weer een kopie op een andere website beland. Op zich is dit meer een voordeel dan een nadeel omdat je zo het met iedereen kan delen.

Het probleem zit hem echter in het economische principe dat uitgaat dat er altijd schaarste is. Op youtube, soundcloud is er nou niet bepaald schaarste. Ik kan oneindig muziek luisteren zonder maar een cent te betalen. Dit gaat alleen maar meer worden. Doordat het zo makkelijk is om te kopiëren is het economische principe van schaarste helemaal weg. En dat betekent dat alles wat op deze manier te kopiëren valt gratis gaat worden. Want als iets overvloedig aanwezig is moet dit steeds goedkoper worden. Er komt alleen maar meer op het internet en nooit minder en steeds meer dingen worden gearchiveerd en de kwaliteit wordt steeds beter. Met gratis valt niet te concurreren. Dus dit is een probleem met internet. Voor de consument is het alleen maar goed, maar voor mensen die willen produceren en hun geld verdienen valt er geen droog brood meer te verdienen als de trend zich doorzet. 

Zoals ik naar dit probleem kijk is dat de techniek van het internet iets goeds is, echter het economische principe dat schaarste lijdt tot een eerlijke prijs werkt niet meer want in het digitale medium is geen schaarste meer. Dus we hebben een nieuwe economie nodig die niet uitgaat van schaarste om om te gaan met het internet.

Voer hier uw username en password in:

Username
Password