Het dilemma is groot en mening meningsverschil ontstaat er als je economische belangen botsen met humanitaire belangen. Ik wil 2 opmerkingen maken. Economie is cru, humaniteit kost vaak veel geld.
Laat ik beginnen waarom de economie cru is. Als je kijk naar uitkeringstrekkers en je bekijkt dit puur uit economisch oogpunt dan gaat het als volgende: De economie heeft jouw niet nodig dus krijg je geen geld en moet je maar zien hoe je gaat leven. Dit is wel erg cru en zal waarschijnlijk leiden tot meer criminaliteit. Bekijk je ditzelfde uit humanitair oogpunt dan gaat het als volgt: Zelfs als je geen economische belang hebt ben je toch mens en mag je een menswaardig leven opbouwen.
Laat ik nu een voorbeeld geven wat goed is aan de economie. Stel je hebt wat geld. Nu moet je kiezen een hele mooi auto en niet op vakantie gaan of een goedkoper model auto en wel op vakantie gaan. In wezen drukt de economie op de rem want je wilt het liefst die mooie auto en de leukste vakantie. Uit humanitair oogpunt is hierbij geen conflict, in deze situatie is het wenselijk dat de economie hier de wil van de individu afremt.
Gelukkig zijn wij Humanitaire wezens in een economisch systeem. Maar ik vraag me af wat voor nut heeft het om geld te geven aan een rampenfonds omdat ergens op de wereld er een overstroming is geweest. Wij mensen geven dan 50 euro aan zoeen rampen fonds en ons geweten is gesust. Maar als je kijkt waar geweten bij hoort dan zou ik zeggen dat geweten onderdeel is van ons humaniteit wat veel mensen bezitten. Als je het rampenfonds puur economisch bekijkt. Dan is het in wezen een hele slechte deal. Het enige wat je terugkrijgt is een bedankje als je dat al krijgt, en vaak met de vraag of je nog meer geld over wil maken. Een bedankbrief lijkt me minder waard dan 50 euro dus economische gezien is dit een slechte deal. Daarom zeg ik humaniteit kost geld. De enige die hier financieel belang bij hebben zijn bouwbedrijven en hulporganisaties.
Als je kijkt naar veiligheid, gezondheidszorg en onderwijs dan wordt dit vaak in stand gehouden door de overheid. De overheid is een spil in het web. We hebben het als volgt afgesproken als jij in een veilig land wil wonen betaal je zoveel belasting. En daar zorgen we ook voor dat je kinderen naar school kunnen en dat als je later oud bent rustig op je sterfbed kan sterven. Echter als je kijkt naar de economische waarde van een ziekenhuis of politie dan zal je zien dat het heel erg verdraaid werkt als je dit economisch gaat waarderen. In wezen betekent het dat de rijken naar het ziekenhuis mogen en politie mogen inschakelen of hun eigen beveiliging hebben. De armen als ze ziek zijn gaan ze dood en als jouw onrecht wordt aangedaan zal je zelf een legertje moeten inhuren om te winnen van de criminelen. Want de ziekenhuizen en de politie gaan alleen werken als je ze geld geeft en als ze er een goede deal aan overhouden. Dat is de pure marktwerking in de zorg en bij de politie. Je moet als ware als individu economische waarde hebben om mee te kunnen doen aan het economische systeem. In het geval van ouderen, deze mensen hebben geen economische waarde meer dus uit economische oogpunt is deze mensen laten gaan of een spuitje geven het meest economische juiste beslissing. Dit is heel erg cru en zeker niet humaan. Uit humaan oogpunt is veiligheid in ieders belang en de zorg moet toegankelijk zijn voor iedereen. Maar ik denk dat de situatie als volgt is:
Een ziekenhuis heeft veel humanitaire waarden en weinig economische waarde. Het is eerder een kostenpost.
Voer hier uw username en password in: