Hobby Psychologie - Het kapitalisme is een paradox

Het kapitalisme is een paradox


Created: 2015-03-1 Last modified: 2015-03-1 Published: 2015-03-1

De meeste landen omarmen kapitalisme als het systeem om handel te drijven. Zelfs China is overstag gegaan en heeft het kapitalisme omarmd en zo hongersnoden verbannen. Je hoort ook vaak tegengeluiden zoals het verschil tussen rijk en arm wordt groter, of je hoort mensen zeggen dat het alleen om geld gaat en niet om menselijk relatie en normen en waarden.

Ik durf wel te stellen dat er nadelen aan het kapitalisme zitten, zoals: Milieu en arbeidsvoorwaarden. Een kapitalistisch bedrijf kijkt vooral hoe hij winst kan maken en dat is de norm. Onze afval berg en de belasting op het milieu is gegroeid sinds het kapitalisme. Weinig loon voor werknemers en veel voor mensen aan de top lijd soms tot absurde inkomensverschillen.

Toch denk ik dat het kapitalisme meer goed doet dan kwaad. Met milieu bewegingen die het milieu op de kaart zetten zie je toch dat bedrijven milieu vriendelijker worden. Doordat er vakbonden zijn hebben we in Nederland een redelijk goed leven. De arbo wet die de werknemers beschermt tegen onvriendelijke arbeidsomstandigheden zijn allemaal element die in de loop der jaren zijn toegevoegd om de minpunten van het kapitalisme tegen te gaan. En ik denk met succes. Dit is vooral tot stand gebracht door de democratie en de wet en regelgeving in dit land die gemaakt is door politici.

Maar nu waar het kapitalisme echt goed voor is, en dat is: spullen. Als je een onderscheid maakt tussen de wereld van de geest en de fysieke wereld dan wordt het probleem zichtbaar en het succes van het systeem. Geld is een uitstekend middel om dingen te verhandelen en te kopen. Geld is echter minder goed middel om bijvoorbeeld een partner te kopen. Dit moet namelijk uit liefde gebeuren. En dit principe drenst door in het paradox met het kapitalistische systeem. Geld in het kapitalistische systeem is niet goed voor de wereld van de psyche of geest. Talloze problemen komen aan de orde zoals mensenhandel corruptie en meer van dat soort kwalijke zaken. Maar de rede dat China nu ook kapitalistisch is is omdat je geen honger meer hebt en keuzen uit duizenden spullen. Je komt niet veel te kort. In tegenstelling tot het niet kapitalistische versie van China waar er honger was en aan allerlei dingen tekorten.

Veel mensen vinden hun geestelijke wereld en belevingen heel erg belangrijk. Vaak praten we over onze partner of vrienden en relaties en veel minder vaak praten we over dingen. Wij vinden dingen en spullen minder belangrijk dan ons geestelijke leven. Maar nu is het zo dat als je het kapitalisme veranderen zodat het geestelijk leven belangrijker wordt omdat mensen dat belangrijker vinden kom je uit op het communistische elementen. Het gekke is dat communisme ooit bedoeld was om de geest van mensen een dominante plek te geven in de samenleving in plaats van geld. Wat er gebeurt is, is dat niemand spullen wou maken. Het was een ondergeschikt rol en veel communistische landen zijn arm geworden en de mensen hadden uiteindelijk een minder goed geestelijk leven dan landen die kapitalistisch waren en dus het geestelijke leven minder belangrijk vonden dan geld. Het paradox is dan ook dat geloven in kapitalisme en de geest minder belangrijk vinden lijdt tot een beter geestelijk leven.

De paradox valt simpel te ontrafelen waarom dat zo werkt en dat is het volgende. Als je uitgaat van het systeem dat het fysiek leven een lagere vorm van functioneren is dan het geestelijke leven. Dan kan je zeggen als het op een lager niveau niet meer goed gaat heb je niks meer aan je hogere niveau van geestelijk zijn want je hebt gewoon hele praktische problemen met spullen die opgelost moeten worden en dat neemt je hele geestelijk leven in beslag. Dus je moet eerst het lager systeem goed zien te krijgen (kapitalisme) en dan heb je meer tijd voor je geestelijke leven omdat je je geen zorgen hoeft te maken over spullen.


Voer hier uw username en password in:

Username
Password