Hobby Psychologie - De valkuil die gelijkheid heet

De valkuil die gelijkheid heet


Created: 2014-05-7 Last modified: 2014-05-9 Published: 2014-05-7

Iedereen heeft het over gelijkheid alsof het de normaalste zaak is van de wereld. Echter het is niet zo dat het de normaalste zaak is van de wereld. Het is echter zo dat er ook nadelen aan deze ideologie hangen, maar ook de voordelen. De voordelen zijn alom vertegenwoordigd en vrij toegankelijk en bekend. Het is namelijk zo dat mensen gelijkheid omarmen en hierdoor kunnen zeggen dat iemand anders niet meer of minder is dan andere mensen. Dit is terecht een voordeel van de ideologie. Echter er is een valkuil in deze ideologie en dat is het volgende:

Onze samenleving is hyrargies en het is nog nooit gelukt om geen hyrargie te hebben. Een hyrargie is per defenitie ongelijk. Want mensen bovenaan de hyrargie hebben meer rechten en voordelen dan onderaan de hyrargie, mensen boven aan de hyrargie hebben over het algemeen een groteer ego. Wat gebeurt er als je zegt ik wil meer gelijkheid. Er zijn onwenselijke vormen van ongelijkheid. Nou wat je vaak ziet gebeuren als mensen over gelijkheid praten is het volgende systeem:
- Er is onwenselijke ongelijkheid
- Mensen zeggen ze willen meer gelijkheid
- Mensen zeggen dat de huidige hyrargie moet stoppen in naam van gelijkheid
- De hyrargie wordt omver geworpen
- De mensen die het hards roepen om gelijkheid komen bovenaan in de hyrargie
- Er ontstaat een nieuwe hyrargie
- De mensen die eerst bovenaan stonden staan nu onderaan
- Er is hierdoor sprake van onwenselijke ongelijkheid
- Zie begin van lijst

En zo kan je eindeloos doorgaan. De valkuil is dat je gelijkheid interpreteert als dat er geen ongelijkheid mag zijn. Wat vaak het probleem is dat de hyrargie wel klopt maar dat de verschillen in de hyrargie te groot zijn. Dit verschil in de hyrargie los je niet op door een nieuwe te maken en dan dezelfde fout te maken. Het is namelijk nog nooit gelukt om absolute gelijkheid te creëren waar iedereen evenveel had als de ander. Het is nog nooit gelukt!! Dus de valkuil is dat ze niet de kern van het probleem aanpakken. De kern van het probleem is dat er teveel ongelijkheid is en de oplossing hiervoor is het ongelijkheidsmaximum.

Voer hier uw username en password in:

Username
Password