Hobby Psychologie - Wat is vager mindfulness of het Christendom

Wat is vager mindfulness of het Christendom


Created: 2014-02-28 Last modified: 2014-03-15 Published: 2014-03-1

Vaak hoor je veel mensen zeggen dat mindfulness vaag is en wordt over 1 kam gescheerd met nieuw age. Ik durf de stelling te poneren dat mindfulness minder vaag is dan het christendom.

Laat ik eerst beginnen wat mindfulness is. Mindfulness is opgericht door Jon Kabat Sin. Dit is een psychiater die intresse heeft in het boedisme. Hij heeft elementen uit het boedisme gehaalt en hiervan een therapie ontwikkeld om mensen te helpen. Dit is Mindfulness geworden.

Wat je doet bij mindfulness is een levenhouding aannemen van open, milde aandacht. Deze levenshouding lijdt er toe dat je contact met mensen kan verbeterd. Tevens zitten er in mindfulness meditatie technieken. Je hoofd leegmaken is er een van, een andere is de bodyscan of mediteren op een bepaald probleem of emotie en hierdoor jezelf programmeren er anders mee om te gaan. 

Het groote verschil met nieuw age achtige dingen is. Er wordt niet gesproken over de kosmos die dingen laat gebeuren en zo de plek van God in neemt. Mindfulness is geen God, mindfulness is een staat van bewustzijn van open milde aandacht. Er wordt ook niet gesproken van elkaar helen of instralen. Dit zijn typische nieuw age achtige elementen die bij mindfulness niet gebruikt worden.

Het grote probleem met het Christendom is dat het zelf heel erg vaag is. Bijvoorbeeld als je gaat mediteren ga je bijvoorbeeld aandacht geven aan bepaalde lichaamsdelen doormiddel van te mediteren. In het Christendom ga je bidden naar een God. Deze God hoort je dan op wonderbaarlijke wijzen. Het is erg onwaarschijnlijk dat God dat kan en hoe dat kan dat hij je hoort is vaag. Bij mindfulness wordt niet gesproken over een God. God is een vaag concept en niemand kan vertellen hoe een God kan bestaan. In mindfulness wordt er gesproken over een Mindful staat van bewustzijn dat gedefinieerd is als open milde aandacht. Dit is weer een stuk minder vaag. Ook het oplossen van problemen via de mindfulness methode is een stuk constructiever. Bijvoorbeeld iemand heeft last van angst. Dan kan je naar God gaan bidden en hopen dat hij het dan voor je oplost. Bij mindfulness ga je concentreren op een bepaald emotie bijvoorbeeld angst en dan ga je deze emotie een plek geven en internaliseren dat je deze angst overdreven is. Dit is veel concreter en veel minder vaag dan het Christendom. Mijn conclusie is dan ook dat het christendom vager is dan mindfulness. 

Voer hier uw username en password in:

Username
Password