Hobby Psychologie - Slapen is belangrijk, maar waarom

Slapen is belangrijk, maar waarom


Created: 2012-11-4 Last modified: 2012-11-4 Published: 2012-11-4

We weten al langere tijd dat slapen belangrijk is. Als je niet slaapt dan kan je zelfs doodgaan omdat je niet slaapt. Dit werd vroeger ook wel als martel- techniek gebruikt. Tegenwoordig hebben 10% van alle mensen last van slapeloosheid, dit kan gevolgen hebben voor de persoon zelf. Hart- en Vaat- ziekte, hoge bloeddruk, overgewicht, minder creativiteit en concentratie, verlaagt reactievermogen en minder geheugen.

Wat er precies bij het slapen gebeurt is onduidelijk en weten de wetenschappers nog niet. Wat de wetenschappers wel weten dat iemand die slaapt 5 tot 4 cycli heeft en elke cyclus heeft 5 fases. Bij fase 1 tot/met 4 heb je langzaam of geen oogbewegingen en neemt je hersenactiviteit af. Bij de REM slaap (fase 5) heb je snelle oogbewegingen en ontspant je hele lichaam.

Er zijn verschillende theorieen waarom we slapen. De eerste is dat we de stof die de hersens gebruiken om na te denken aanvullen om de volgende dag er weer tegen aan te kunnen. Deze stof heet glycogeen.

De tweede theorie houdt in dat we slapen om ons geheugen te programmeren. We weten al enige tijd dat herhalingen tot gevolg hebben dat je iets beter opslaat in je geheugen. Wat er kan gebeuren in de slaap is dat er herhalingen plaatsvinden waardoor verschillende verbindingen  gemaakt wordt zodat dingen die je denkt opgeslagen worden in je lange termijn geheugen. Als je de REM slaap onderbreekt dan werkt de hippocampus minder goed en dit kan bewijs zijn voor deze theorie.

Bij slechte slapers is de orbitofrontale hersenschors minder ontwikkelt. Dit gedeelte dient ervoor om een comfortabel bed te herkennen of andere informatie van buitenaf te verwerken. Een ander gebied die minder ontwikkelt is bij slechte slapers precuneus. Deze is actief als je niks doet. Dus rust hebt.

Voer hier uw username en password in:

Username
Password