Hobby Psychologie - Ik ken jouw beter dan jij mij, privacy

Ik ken jouw beter dan jij mij, privacy


Created: 2013-12-23 Last modified: 2013-12-23 Published: 2013-12-24

Mensen kennen kan best handig zijn. Big data is ook big business. Zelf commerciële bedrijven weten dat. Merkel is afgeluisterd, de inlichtingendiensten verzamelen zich suf. En dit grotendeels dankzij internet. Google maakt een profiel van je en verkoopt dit weer. Wie zijn die mensen die zo graag jouw willen kennen.

Sommige mensen willen jouw beter leren kennen omdat je misschien een crimineel of terrorist. bent. Sommige mensen willen je beter leren kennen zodat ze makkelijker producten kunnen verkopen. Maar er zijn ook mensen die maar al te goed weten dat informatie macht is. Dus als mensen informatie over jouw hebben dan betekent dat dat ze macht hebben over jouw. Namelijk de macht om je te manipuleren.

Mensen denken gaan vaak uit van gelijkwaardigheid in gesprekken. Maar er kan heel moeilijk gelijkwaardigheid ontstaan als de ene persoon veel informatie over jouw heeft en jij niet over hem. In geval van je partner hoop je dat je je partner even goed kent als zij jouw. Dan is er spraken van gelijkwaardigheid in elkaar kennen. Maar als dit niet het geval is ontstaat er een situatie waar de gene die een informatie achterstand heeft makkelijk te manipuleren is omdat misschien de ander de computer gehackt heeft of dergelijken. Dit betekent dat door informatie ongelijkheid ook sociale ongelijkheid kan ontstaan en dit kan weer lijden uiteindelijk ongelijkheid in de werkelijke leven. Dit zou een kwalijke zaak zijn dat iemand sociale achterstand oploopt omdat iemand computer is gehackt.

Voer hier uw username en password in:

Username
Password