Hobby Psychologie - Autonomie

Autonomie


Created: 2013-12-23 Last modified: 2013-12-23 Published: 2013-12-23

Wat is autonomie en waarom is het belangrijk? Autonomie is in wezen dat je zelf mag bepalen wie je baas wordt als de baas dat ook wilt, wie je vrienden worden als zij dat ook willen, wie je partner wordt als je partner dat ook wilt. Het houd in wezen in dat wanneer je een overeenkomst sluit tussen twee mensen dat iemand anders niet ertussen mag komen dan tussen jouw en de andere persoon. Je mag zelf je eigen beslissingen nemen.

Er is een spreekwoord je wordt geleefd. In zoeen situatie is er dus een inbreuk op je autonomie. Je bepaalt zelf niet meer wat er in je leven gebeurt maar iemand anders bepaald dat. Je ziet dit vaak gebeuren bij talentenjacht. Iemand doet een diepte interview en heel toevallig vraagt de gene zullen we naar je school gaan. Ja dat is goed zegt het talent. En op de school zelf is een hele gekkenhuis ontstaan. Dit kan alleen als de regisseur van de talentenjacht de mensen van de school geïnstrueerd heeft en voorbereid op haar komst.

Soortgelijke situatie zie je in de psychiatrie. De psychiater bepaald wat je mag doen en niet jijzelf. Je wordt geleefd. Als je naar de gevangenis gaat wordt je ook geleefd en bepaal je niet zelf wat je die dag gaat doen.

Je kan dan ook wel zeggen dat psychiaters en regisseur vinden dat autonomie niet heilig is. In het geval van de psychiater gaat het meer om gevaar voor jezelf of je omgeving. Het confronteren van je angsten. Bij de regisseur zit het meer in de boodschap die naar buiten gebracht moet worden, dit kan van alles zijn. 

Toch is autonomie belangrijk omdat een mens gezien wordt als een zelf beslissende individu. Wanneer je wordt geleefd dan is er sprake van een probleem als iets goed gaat of slecht gaat wie is dan verantwoordelijk? De regisseur of jij? Als jij de beslissingen niet neemt ben je ook niet verantwoordelijk voor het resultaat van de beslissingen. Om mensen verantwoordelijk voor zichzelf te laten zijn is het belangrijk dat iemand autonomie heeft, anders is dit niet mogelijk.

Voer hier uw username en password in:

Username
Password