Hobby Psychologie - Het makkelijk beoordelen van creatieve uitingen

Het makkelijk beoordelen van creatieve uitingen


Created: 2013-08-10 Last modified: 2013-08-10 Published: 2013-08-11

Creatieve uitingen zijn overal om ons heen. Schilderijen, muziek, films, theater en ja zelfs reclame en product designs. En van alles is er van alles in soorten en maten. Je kan rijk worden en je kan straat arm blijven. Je kan een miljoenen publiek krijgen of je kan uitgekost worden en nergens meer terecht kunnen. Hoe zit dat nou eigenlijk en hoe moet je creativiteit beoordelen.

Er zijn geniale kinderen op de wereld maar deze zijn al gauw in de minderheid. De meeste kinderen moeten veel moeite doen om dingen te leren en een hoog niveau te bereiken (later als ze groot zijn). Van jongs af aan moet je bezig zijn met muziek wil je echt goed worden. Dit betekent dat je alles moet gaan leren. Je moet alle stadium van het vak je eigen zien te maken. Dit is een langdurig complex proces. Wat doe je met mensen die nog niet het niveau bereikt hebben wat ze nog moeten bereiken om daar wat wij goed vinden te bereiken. En hier wil ik het graag over hebben. Wat vinden wij goed en hoe moet je dat beoordelen.

Wat wij goed vinden dat is natuurlijk afhankelijk van smaak. Maar binnen smaakgebieden is er zeker wel iets te zeggen over goed of slecht. En iedereen heeft daar zijn of haar mening over. Nu is het zo dat we snel heel kritisch zijn over wat wij in ons maag gesplist krijgen. Vaak zitten er grote bedrijven achter die tot in detail alles hebben uitgewerkt. Dit noem ik de bril waardoor we naar creativiteit kijken. En ik denk dat er een probleem is met deze bril. Deze bril lijkt er toe te neigen dat ze alleen de top waarderen en niet wat eronder zit. Je moet zo maar kijken mensen die minder geld voor een project hebben, of zich nog aan het ontwikkelen zijn of gewoon een lager niveau hebben kunnen heel makkelijk door deze bril waarnaar we kijken in de goot belanden. 

De oplossing is het erkennen van niveau en dit in het proces te brengen. Niet iedereen hoeft een miljoenen publiek te krijgen. Soms is een kleiner podium voor iemand beter geschikt dan een groot podium. Soms is het goed dat iemand heel vaak op het podium komt. Voor anderen is het weer goed dat iemand af en toe op het podium komt. Dus de ideale manier om mensen die een creatieve uiting maken te beoordelen is dat je moet functioneren op je eigen niveau. Maar nu komt het, vaak wordt dit niet erkent door de kijker. Vaak heeft de kijker maar één bril en dat is het maximale haalbare (de top dus). Nu is denk ik het probleem dat de kijker moet leren dat er meerdere niveau's zijn binnen creativiteit en dat mensen op hun eigen niveau beoordeeld moeten worden. De vraag reist nu dus. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat de kijker niveau's erkent en ook zo beoordeeld?

Voer hier uw username en password in:

Username
Password