Hobby Psychologie - De maatschappij is verantwoordelijk voor stigma

De maatschappij is verantwoordelijk voor stigma


Created: 2013-05-19 Last modified: 2013-05-19 Published: 2013-05-19

Stigma is een veel besproken onderwerp in de psychiatrie. Hoe ontstaat het en wat is het eigenlijk? Waar komt het voor, komt het alleen in de psychiatrie voor of komt het ook buiten de psychiatrie voor?

In de geschiedenis van stigma woorden beide vragen beantwoord. Namelijk stigma is het woord voor het teken wat ingebrand werd door slavendrijvers bij de slaven. Zo wisten ze welke slaaf van wie was. Stigma is eigenlijk een ander woord voor brandmerk. Dit betekent dat stigma op veel meer plekken voorkomen dan alleen de psychiatrie. Maar het labelen van mensen heeft wel geleid tot een stigma voor deze mensen. Ze zijn raar gek en zeker niet normaal. Nu is het zo dat 40% van de Nederlanders wel eens in aanraking is geweest met de psychiatrie dus een etiket heeft gekregen. Dat betekent als je 5 mensen ziet langslopen zijn er twee niet normaal. Maar als dat zo een groot aantal is van onze maatschappij vind ik dat het niet meer geëxternaliseerd moet worden buiten de maatschappij maar geïntegreerd moet worden in de maatschappij. Als het een onderdeel is van onze maatschappij dan zou je moeten zeggen de hele maatschappij moet het probleem met deze mensen oplossen. Wat vaak gehoord is dat het een ver van me bed show is. Maar waarschijnlijk lopen ze gewoon naast je maar durven deze mensen hier niet over te praten. Dit niet praten hierover heeft te maken met zelfstigma en het stigma wat ze krijgen als ze erover praten. Onze prestatie maatschappij is ontworpen om vooral het idee te geven van de succesvol talentvolle medemens. 

"Dat mensen psychische problemen hebben is een maatschappelijk probleem en niet alleen het probleem van de individu"

De maatschappij kijkt voor al naar dingen die goed gaan en is geneigd om dingen die slecht gaan af te wimpelen als slecht en daardoor ook slechte mensen. Dit mechanisme dat problemen gecreëerd worden door slechte mensen is iets in onze maatschappij wat eigenlijk een onmenselijke ideologie is. Ieder mens heeft problemen, 40% van de mensen hebben zulke grote problemen gehad in hun leven dat ze naar de psychiater zijn geweest. Het begint er op te lijken dat onvolkomenheden van mensen gelijk staan aan mindere mensen. Dit mechanisme van mensen die een probleem hebben moeten niet meer gezien worden als mindere mensen. 

Dit probleem creeerd de maatschappij door te zeggen dat mensen die problemen hebben mindere mensen zijn. Dan moet ook de maatschappij dit probleem oplossen. De individu met het probleem kan het stigma niet oplossen (misschien wel zijn of haar probleem). De psychiater ook niet. De enige die dit kan oplossen is de maatschappij die een ideologie van succes aanhangt en hierdoor menselijke problemen stigmatiseer door te zeggen dat deze mensen mindere mensen zijn. De nadruk van dat als je een probleem hebt dat je niet daarvoor de maatschappij verantwoordelijk mag stellen en dat iedereen zijn eigen problemen moeten oplossen moet anders. De maatschappij kan psychische problemen veroorzaken en in stand houden. Het idee dat de maatschappij niet verantwoordelijk kan worden gesteld voor problemen die er zijn daar moeten we van af. Ik denk dat als we de maatschappij veranderen ook de problemen veranderen, en dat het natuurlijk waar kan zijn de ontspoorde individuen aan zichzelf moeten werken, maar de maatschappij  moet er aan werken dat de individuen niet ontsporen. Het statement dat de maatschappij geen psychische problemen veroorzaakt vind ik een onwaarheid. De psyche van de mens is gelinkt aan de maatschappij waarin we leven. Dat mensen psychische problemen hebben is een maatschappelijk probleem en niet alleen het probleem van de individu.

Voer hier uw username en password in:

Username
Password