Hobby Psychologie - Voorkeuren en afkeuren en conflict situaties

Voorkeuren en afkeuren en conflict situaties


Created: 2011-02-15 Last modified: 2011-02-15 Published: 2011-02-15

Iedereen heeft voorkeuren en afkeuren (do's en don'ts). De ene heeft een afkeur aan rap muziek en de ander heeft een afkeur een klassieke muziek. Als je weet wat iemands afkeuren zijn kan je bijvoorbeeld een negatief beeld geven van iemand door iemand zijn afkeuren in beeld te brengen. Wanneer je dit bij grote groepen mensen laat zien via kanalen zoals televisie, radio of internet of met andere wordt de mening vermenigvuldigt kan dit gevolgen hebben voor het imago van deze persoon.

Bijvoorbeeld iemand zegt dat hij of zij rap muziek niet leuk vind. Dit is niet zo erg. Maar stel dat iemand dat zegt op televisie dan worden de rappers boos en zo onstaat er ruzie over voorkeuren en afkeuren. Vooral bij de afkeuren kan er ruzie onstaan. Deze manier van beeldvorming werkt dan ook polariserend. Ook is het interessant om de circel of vertrouwen te lezen.

Het is dan ook logisch dat mensen zich anders gedragen als ze een speech houden voor een groep mensen. Of als mensen alleen zijn dat ze zich anders gedragen dan als mensen bij hun in de buurt zijn. Dit heeft allemaal te maken met de mening vermenigvuldiger.  Gedrag wordt dus niet alleen bepaald door wisselwerking tussen mensen maar ook de aanwezigheid van mensen.

Wanneer afkeuren of voorkeuren  bij grote groepen mensen laat zien via kanalen zoals televisie, radio of internet of met andere wordt de mening vermenigvuldigt kan dit gevolgen hebben voor het imago van deze persoon.

Tegen een puberende puber zal je ook anders praten dan tegen een volwassen ouder zakenman. Dit terwijl je iemand nog helemaal niet kent. Dit wordt dan ook vaak de eerste indruk genoemd.

Het erge is alleen als je afkeuren van mensen hun meningen vermeninvuldigen dat ze waarschijnlijk ruzie krijgen met andere mensen en antagonist worden. Daarom is het recht op privacy belangrijk. Je kan ook met deze methode mensen programmeren dat iemand niet aardig is of dat iemand wel aardig is. Mensen vinden iemand aardiger als deze persoon zijn voorkeuren kennen. Mensen vinden iemand onaardig als mensen hun afkeuren kennen. Door deze methode te hanteren kan je mensen manipuleren en mensen maken of kraken. Daarom is het belangrijk dat mensen recht hebben op privacy.

Wanneer je naar de circel van vertrouwen kijkt dan zou je dus kunnen stellen dat iemand thuis aan zijn eigen eettafel dingen mag zeggen die hij of zij niet op zijn werk mag zeggen. Je kan dus ook zeggen dat iemand iets op zijn werk mag zeggen wat hij of zij niet op televisie mag zeggen.

Voer hier uw username en password in:

Username
Password